3FM nieuws

Red Hot Chili Peppers: "We sloopten het hele podium"

  1. Nieuwschevron right
  2. Red Hot Chili Peppers: "We sloopten het hele podium"

Tijdens hun allereerste optreden in 1983 speelden de Red Hot Chili Peppers maar één liedje. Maar tijdens die drie schamele minuten zetten ze wel de hele boel compleet op stelten.

Red Hot Chili Peppers anno 2016 zijn podiumbeesten die met groot gemak een set van anderhalf uur vol spelen. Dat was 33 jaar geleden wel anders!

Tongbreker

Toen de Red Hot Chili Peppers nog geen Red Hot Chili Peppers waren, heetten ze Tony Flow And The Miraculously Magic Masters Of Mayhem. Zie het je bek maar eens uit te krijgen. De groep bestond uit bassist Flea, gitarist Hillel Slovak en drummer Jack Irons, die bevriend waren sinds de middelbare school.

Anthony Kiedis kluste altijd bij als MC om bandjes aan te kondigen. In februari 1983 werd hij gevraagd om te komen zingen. Da's andere koek!

The Rhythm Lounge

Het bandje was op 13 februari 1983 geboekt als voorprogramma voor Neighbor's Voices, een andere lokale band. Anthony Kiedis was absoluut niet gewend om echt te zingen, dus besloot hij voor deze speciale gelegenheid een track in elkaar te zetten: 'Out In L.A.'. En die viel goed bij het publiek! Bassist Flea beschrijft de avond op subtiele wijze:

"We rocked that shit at the Rhythm Lounge and we all knew deep in our assholes that this was the real deal."

De avond begon eigenlijk gewoon als grote grap, maar tijdens de drie minuten ging de zaal he-le-maal stuk. De band sprong, schreeuwde, gymde en danste erop los. Er was zelfs een choreografie! Anthony beschrijft de vijf minuten durende set als 'complete anarchie en gekte', maar besefte op dat moment ook dat dít het helemaal was voor hem.

“I instinctively knew that the miracle of manipulating energy and tapping into an infinite source of power was what I had been put on this earth to do.”

Ronde twee

De clubeigenaar was zo onder de indruk van de band dat hij ze een week later nogmaals uitnodigde. De band schreef een tweede liedje, 'Get Up And Jump', en begon ook maar meteen met de beroemde 'socks on cocks'-routine, iets wat ze nog jaren vol hebben gehouden.

Na nog een aantal optredens onder de Tony Flow And The Miraculously Magic Masters Of Mayhem-naam doopte het viertal zichzelf om tot Red Hot Chili Peppers.

Press Play

Ben je benieuwd hoe dat klonk, back in '83? We vonden de eerste opgenomen show de Red Hot Chili Peppers. Hij klinkt een beetje gammel, maar niet minder vet!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie