3FM nieuws

De moord op Pim Fortuyn is vandaag 20 jaar geleden: een terugblik

foto: Spreekbuisfoto: Spreekbuis
  1. Nieuwschevron right
  2. De moord op Pim Fortuyn is vandaag 20 jaar geleden: een terugblik

Vandaag, 6 mei, is het 20 jaar geleden dat politicus Pim Fortuyn werd vermoord op het Mediapark in Hilversum. Een gebeurtenis die veel impact heeft gehad voor de Nederlandse toekomst en die niet snel vergeten zal worden. 3FM-dj Sander Hoogendoorn sprak Paul van der Lugt die destijds zendercoördinator bij Radio 3 (het voormalige 3FM) was, waar Fortuyn vlak voor zijn dood nog een interview had. Paul heeft een boek geschreven over deze dag.

Gesprek op Radio 3

Op die bewuste dag, toen net bekend was gemaakt dat de partij van Fortuyn (LPF) in de peilingen de grootste was, had Fortuyn een gesprek met Ruud de Wild op Radio 3. Alle lijsttrekkers werden in de tijd uitgenodigd om langs te komen en dat werkte heel goed. Je haalt de lijsttrekker uit zijn comfortzone en laat de vragen stellen door een diskjockey. "Ruud de Wild kon dat als geen ander", vertelt Paul.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Heftige gesprekken

De taak van Paul destijds als zendercoördinator, was om alles in goede banen te lijden. Hulpverlening regelen en een arm om mensen heen slaan die zwaar getroffen waren bijvoorbeeld. Maar voor het boek is hij nu in gesprek gegaan met betrokkenen.

Sander wil graag weten hoe dat voor Paul was. "Het ging gepaard met veel emoties en dat lees je ook terug in het boek." Voor sommigen ligt het nog dicht aan de oppervlakte, maar toch vonden ze het wel fijn om het er weer met hem over te hebben. Deze gesprekken zijn opgenomen en verwerkt in een podcast. Isabelle Brinkman presenteerde het programma direct na Ruud de Wild destijds. Zij vertelt bijvoorbeeld in de podcast over het moment dat ze nog even naar de drankautomaat loopt, aan het begin van haar programma en daar alles meekrijgt.

Ster advertentie
Ster advertentie