3FM nieuws

Ariana is niet de enige met kunst in een videoclip...

  1. Nieuwschevron right
  2. Ariana is niet de enige met kunst in een videoclip...

Deze week kwam de videoclip van Ariana Grande in opspraak, omdat hierin letterlijk een beeld is overgenomen van de kunst van Vladimir Kush. Hier was de schilder het niet mee eens en stapte naar de rechter. Ariana is zeker niet de enige die zich heeft laten inspireren door de beeldende kunst. Hier nog een aantal voorbeelden. Gejat of niet, je kunt dat uitstapje naar het museum dit weekend wel skippen!

Ariana Grande

Als je op de cover van je single in een bad met verf ligt, dan kan het haast niet anders dan dat je je hebt laten inspireren door de schilderkunst. De clip van 'God Is A Woman' zit dan ook vol met gelijkenissen van schilderijen. Als je het beeld uit de clip naast het schilderij van Vladimir Kush houdt, dan kun je ook niet ontkennen dat de schilder wel een punt heeft.

Maar daar blijft het niet bij. In de laatste shot van de video, imiteren ze de exacte opstelling van de wereldberoemde 'Schepping van Adam' van Michelangelo uit de Sixtijnse Kapel en zelfs de coverart is gebaseerd op een bekend schilderij van Georgia O'Keefe's genaamd "Grey Lines with Black, Blue and Yellow,"

Kendrick Lamar

Ook maakt Kendrick Lamar vaak gebruik van beelden uit de kunst. Zo zit hij in de clip van ' HUMBLE' samen met zijn vrienden aan een tafel in dezelfde opstelling als het bekende schilderij 'Het Laatste Avondmaal' van Leonardo DaVinci. Door de clip voor de Black Panther soundtrack "All The Stars' kwam hij in opspraak, omdat kunstenaar Lina Iris Viktor vond dat de clip wel erg veel leek op haar eigen kunst. Oordeel zelf:

Kanye West

Kanye West is een groot liefhebber van kunst. Hij ging zelfs naar de kunstacademie en schildert zelf ook graag. Hij laat zich graag inspireren door de grootste kunstenaars en dat deed hij ook bij de videoclip voor zijn nummer 'Famous'. Hij bootste exact dezelfde opstelling na van het schilderij 'Sleep' van Vincent Desirio. Wel een verschil: dit bed ligt vol met naakte Amerikaanse celebrity's, waardoor er veel ophef ontstond rondom deze videoclip.

COLDPLAY

Het craquelé effect over de videoclip van 'Viva La Vida' geeft je al een beetje het gevoel dat je naar een klassiek schilderwerk kijkt. De clip is dan ook geïnspireerd op het bekende schilderij van Eugène Delacroix 'Le 28 Juillet: Liberté guidant le Peuple'. Als je goed kijkt zie je zelfs dat het schilderij letterlijk is verwerkt in de achtergrond.

RIHANNA

De clip van 'Rude Boy' van Rihanna is één grote ode aan de popart. De kleuren en de drukwerkeffecten geven het gevoel dat je naar een hippe tentoonstelling van de jaren 80 aan het kijken bent. De meest directe referentie die je kunt herkennen is het decor met de zwart witte graffititekeningen, die lijken namelijk exact op de kunst van Keith Haring.

IMAGINE DRAGONS

Dit is een typisch gevalletje "wie inspireert wie". De surrealistische kunstenaar Tim Cantor heeft, geïnspireerd op de muziek van Imagine Dragons, artwork gemaakt voor het album Smoke+Mirrors. Dit vond de band zo gaaf dat ze de gehele videoclip van 'Shots' weer hebben gebaseerd op de kunst van Tim Cantor. Geen rare rechtszaken en schadeclaims over auteursrechten en copyrights, maar gewoon creatievelingen die elkaar inspireren. En het resultaat mag er dan ook zeker wezen!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie