3FM nieuws

Het indrukwekkende verhaal van Sampha

  1. Nieuwschevron right
  2. Het indrukwekkende verhaal van Sampha

De mailbox van 3FM stroomt dagelijks vol met de vraag van wie dat prachtige liedje toch is. Once and for all: het is '(No One Knows Me) Like The Piano' van Sampha. Een man met een bijzonder verhaal dat wij graag met je delen.

Voorheen leende Sampha zijn stem aan anderen om hun verhaal te vertellen, maar nu is het zijn eigen verhaal dat een plekje verdient.

Sampha wie?

Niet vaak hebben we zo'n klein liedje als 3FM Megahit, maar om '(No One Knows Me) Like The Piano' konden we echt niet heen. Vorige week was het nummer 3FM Megahit en nu hoor je het nummer nog steeds regelmatig voorbijkomen op 3FM.

Maar wat weten we eigenlijk al van de Britse singer-songwriter? Nog niet zo heel veel. Zonde, aangezien Sampha een prachtig verhaal met zich meedraagt. Een verhaal dat we graag met je delen.

Verhuizing, verlies en verliefdheid

Drie jaar nadat zijn vader, moeder en oudere broers vanuit Sierra Leone naar Londen verhuizen wordt Sampha geboren. Het is een muzikaal gezin waarbij het geloof centraal staat. Iets wat een 6-jarige Sampha al op jonge leeftijd in twijfel trekt door zijn vader te vragen of God wel echt bestaat.

Om zijn kinderen een beetje bij de TV weg te houden koopt Sampha's vader de oude piano van hun buurman. Het is een van de laatste dingen die hij doet voordat hij op jonge leeftijd overlijdt aan longkanker. Zijn plan lukt echter: Sampha is op slag verliefd op de piano.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

No one knows me like the piano in my mother's home

Het noodlot slaat helaas op latere leeftijd nogmaals toe wanneer zijn oudere broer een beroerte krijgt en zwaar fysiek gehandicapt raakt. Zijn moeder krijgt net als zijn vader ook kanker en als jongste telg van het gezin neemt Sampha de volledige zorg op zich. Dit doet hij totdat hij in 2010 school verlaat: hij krijgt de kans om samen met SBTRKT op tour te gaan. Een uitweg voor de dan 19-jarige muzikant en een stiekeme droom die uitkomt.

Muziekwereld, meet Sampha! Binnen no time hoort iedereen van de alleskunner en wordt hij de wereld overgevlogen door artiesten als Drake, Kanye en Solange. Ook begint hij voorzichtig te werken aan een eigen solo-album. Alles wijst op succes, totdat de kanker van zijn moeder terugkeert en hij zonder om te kijken teruggaat naar huis.

In die laatste paar maanden voor haar dood schrijft hij thuis op zijn oude piano '(No One Know Me) Like The Piano'. Een hartbrekend liedje waarbij de songtekst, nu je zijn verhaal kent, nog harder binnenkomt.

“There’s not ‘the grieving process', it’s like a dream you never wake up from. It’s never gonna feel real.” - Sampha

Demonen

Ook zelf draagt Sampha een aantal demonen met zich mee. Zo heeft hij enorm last van night terrors, aanvallen waarbij hij 's nachts verlamd wakker wordt.

Maar ook zijn stem, zijn soul-touching-voice, is een heikel punt. Sampha kampt al jaren met keelproblemen die de klank van zijn stem enorm aantast. Stress, drank of rook: het zorgt er allemaal voor dat zijn enige houvast hem 's avonds op het podium in de steek kan laten. Enorm angstaanjagend, maar iets waar hij nou eenmaal mee moet leven.

“I just wanna really sort of push my brain. I wanna make things feel more magic to me, like how I felt when I was younger. When you grow older, you just try and work harder to find the magic in life.” - Sampha

Zijn verleden zou een prachtige film kunnen zijn, maar voor Sampha heet het simpelweg 'leven'. Na jarenlang zijn zorg en talent voor anderen te hebben ingezet is het nu zijn moment. Zijn debuutalbum Process is net uit en de muziekindustrie ligt aan zijn voeten. Precies zoals dat vier jaar geleden vlak voor de dood van zijn moeder ook zo was.

Beluister hier Process:

Ster advertentie
Ster advertentie