3FM nieuws

Thom Yorke jaloers op filmmuziek van Radiohead-bandlid

foto: Ben Houdijk
  1. Nieuwschevron right
  2. Thom Yorke jaloers op filmmuziek van Radiohead-bandlid

In een interview met BBC Radio 1 heeft Radiohead-frontman Thom Yorke toegegeven dat hij lange tijd een tikkie jaloers was op Jonny Greenwood (gitarist van de band). En wel om zijn filmmuziek!

Tikkie jaloers

Thom Yorke is dit jaar verantwoordelijk voor alle muziek in de film Suspiria. Best een enorme klus, als je nog nooit zoiets in zijn geheel gedaan hebt. Toen de BBC Radio 1-dj hem vroeg of het makkelijk was dat Jonny Greenwood al wat ervaring had in deze sector, gaf Thom een supereerlijk antwoord: "If I was honest with myself, I was a little bit jealous but felt that I couldn’t do it, so I never tried."

Thom kan zelf geen noten lezen, dus dat maakt het een stuk ingewikkelder om een compleet filmteam te vertellen wat ze moeten doen. "Jonny is just so far ahead. He understands orchestration works, he can read music, he’s studied it all. For Paul Thomas Anderson's last film, he went away and read all the scores from the period of the composers of the time. That is not gonna happen with me, because I can’t read music."

Waarom doet 'ie het dan toch?

Hij heeft jarenlang dit soort projecten afgehouden vanwege die onzekerheid, maar ineens accepteerde hij toch het aanbod van Suspiria. Thom: "I thought 'Well, it's a horror film. I can make loads of weird noises, it'll be fun!' Eventually it became more melodic and more adventurous than that, I wrote choral pieces just using my own voice and many different things."

Een van de nummers van de soundtrack heb je al vaker voorbij horen komen op 3FM: 'Suspirium'. Hij deed het nummer meteen even live. Klik en geniet!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Quelle horreur

Suspiria is een Amerikaans-Italiaanse horrorfilm, gebaseerd op het boek Suspiria de Profundis (en een remake van de gelijknamige film uit 1977). In de film reist Susie naar een dansacademie in Berlijn, waar ze erachter komt dat de school duistere geheimen heeft en hun levens in gevaar zijn. Dat vraagt om een lekker spooky soundtrack! Als je dat aan iémand kunt overlaten, is het natuurlijk Thom Yorke. De hele soundtrack beluister je hieronder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kom in actie voor Serious Request

Met 3FM Serious Request: Lifeline zet NPO 3FM zich samen met het Rode Kruis in voor het redden van levens. Dit jaar doen we dat voor drie thema’s: reanimatie in Nederland, bescherming tegen natuurgeweld en noodhulp bij oorlog en conflicten.

In de week voor kerst (18-24 december) lopen drie teams met twee 3FM-dj’s vanaf drie verschillende locaties in het land van actie naar actie. Ze gaan lopend door Nederland om op kerstavond aan te komen bij TivoliVredenburg in Utrecht, het hoofdkwartier van de actie. Wil je meer weten of zelf in actie komen voor een van de doelen, klik dan hier!

Ster advertentie
Ster advertentie