3FM nieuws

Wim Rigter overleden

  1. Nieuwschevron right
  2. Wim Rigter overleden
Wim Rigter is overleden. De 37-jarige ex-3FM DJ stierf op dinsdag 23 november 2004 aan de gevolgen van slokdarmkanker. Op de AVRO-site staat een In Memoriam.Wim Rigter was onder andere vijf jaar lang elke werkdag op 3FM te horen tussen 9 en 12 in het AVRO programma ’Arbeidsvitaminen’. In totaal heeft Wim Rigter 18 jaar professioneel radio gemaakt. Halverwege de jaren tachtig begon zijn carrière in Hilversum met een nachtprogramma voor de VARA op Radio 3. Al snel volgde een vast wekelijks programma. ‘Niet gehinderd door enige kennis zat ik ineens op de VARA-dinsdag. Ik heb on-air het vak moeten leren. Toen ik er zat dacht ik: Wim, je zit nu in de eredivisie, zorg wel dat je er blijft. Ik heb in die tijd de hele fonotheek leeggetrokken om alle muziek uit de jaren ’60 te leren kennen.’

In 1990 vertrok Wim van de VARA naar het commerciële Power FM om daar programma leider te worden. Als commerciële zenderchef ontdekte Wim de latere radiohelden Edwin Diergaarde en Edwin Evers. ‘Al denk ik dat ze er ook wel waren gekomen zonder mij.’ Toen Wim wegens bezuinigingen Power FM in een non-stopzender moest veranderen, gaf hij er de brui aan: ‘Ik kon mijn eigen DJ’s niet ontslaan. Dan ontsla ik liever mezelf.’ Wims eerste gevecht tegen kanker vond plaats kort nadat hij was teruggekeerd bij de publieke omroep. ‘Ik moest steeds overgeven. Ze dachten dat ik gewoon te hard werkte, maar er bleek een hersentumor te zitten vlakbij mijn braakcentrum.’ De operatie kostte hem één van zijn stembanden.

Na zijn revalidatie bleef hij buffelen in de nacht, invalbeurten draaien en werken achter de schermen. Dat leverde Wim de hoofdprijs op: de AVRO beloofde hem een dagelijks programma in de late middag op Radio 2. Een korte vakantie en enkele omroepmachinaties later bleek het ineens een dagelijks programma in de late ochtend op Radio 3 te zijn geworden: de Arbeidsvitaminen. Na vijf jaar ‘Vitaminen’ besloot Wim in 2001 dat het tijd werd voor wat anders en werd opleidingcoördinator voor 3FM. In die hoedanigheid begeleidde hij aanstormend talent, dat onder meer ’s nachts tijdens Pyjama FM te horen was.

Vanaf januari 2002 was Wim ook te horen als verslaggever voor het Radio 1-programma ‘1 op de Middag’, eveneens van de AVRO. Daarnaast maakte hij in de nacht van zaterdag op zondag ‘AVRO Nachtdienst’, op Radio 1. Al deze werkzaamheden heeft Wim moeten stopzetten toen opnieuw kanker bij hem werd geconstrateerd.

De ziekte heeft Wims leven en die van zijn vrouw Monique en dochter Jip totaal veranderd. In het programma PaPaul zei Wim over zijn ziekte dat hij het het allermoeilijkst vond om te accepteren dat hij zijn vrouw en kind zou moeten achterlaten als hij zou te komen overlijden. Hij praatte uitgebreid met Paul de Leeuw over spacecake tegen de pijn en de laatste brief aan dochter Jip: ‘Ik wilde kanker bespreekbaar maken. Het stikt van die ziekzijn-programma’s waar zo’n EO-kleur aan hangt, dat vind ik niet nodig. Ik was wel een beetje bang om een tweede René Klijn te worden. Maar ik zat gewoon met een nare boodschap heel trots te wezen op mijn gezinnetje.’

>> Beluister de audiocompilatie die de AVRO maakte over het leven van Wim Rigter.

(bron: een deel is afkomstig van Broadcast Magazine, een deel van Roeland van Zeijst)
Ster advertentie
Ster advertentie