3FM nieuws

Eindexamens: de perfecte relatietest?

  1. Nieuwschevron right
  2. Eindexamens: de perfecte relatietest?

Redacteur van het NOS op 3 Eindexamenjournaal Yannick maakt de examenstress van dichtbij mee. Zijn vriendin Marije doet dit jaar eindexamen havo.

Frans krijgt meer aandacht van mijn vriendinnetje dan ik zelf krijg. Het is dat Frans geen persoon is, maar een examenvak, anders was ik laaiend op hem geweest. Laaiend over de uurtjes die ze met Frans op de bank zit en niet met mij. Nu krijgt ze volledig carte blanche. Ik wil dat ze dat examen haalt; het moet gewoon.

Marije doet voor de tweede keer eindexamen. Ze heeft al een vmbo-diploma op zak en weet dus wat het afleggen van eindexamens op de middelbare school behelst. Tegelijkertijd komt ze er met het havo-examen in het verschiet achter dat er wel degelijk een niveauverschil is in verhouding tot de vorige keer dat ze zat te zwoegen in de gymzaal. Paniek, paniek! En dan moet ik weer zeggen dat ’t allemaal wel goed komt.

Frans is waar ’t allemaal om draait. Met gemiddeld een 5,8 voor de schoolexamens kan ze niet echt achterover leunen. Werk aan de winkel dus, en dat betekent dat ik soms wat minder aandacht krijg. Ik cijfer mezelf weg voor haar examencijfers, al is het maar om te voorkomen dat ze straks een van haar examens moet herkansen. Ruim twee weken stress is immers lang genoeg.

Gelukkig is het bijna afgelopen, al komt het moment suprême wel steeds dichter bij. De aftrap is op dinsdag 14 mei, dan vindt het havo-examen Nederlands plaats. Tot die tijd zijn de proefexamens van examen.nl haar grootste hobby. De schoolexamens zijn afgerond en ze heeft nu alleen nog een aantal 'verplichte' facultatieve lessen. Ik vermoed dat die ze die hebben ingevoerd toen ik examen deed; toen was er namelijk niemand die de facultatieve lessen bijwoonde.

We moeten nog even doorbijten. Ik hoop dat ze er snel klaar mee is. Zonder herkansing. Volgend jaar geen examen meer. Hoewel... Die jurk bij het eindexamengala stond haar best prima.

Ster advertentie
Ster advertentie