3FM nieuws

Deze artiesten willen zich niet binden aan het WK voetbal in Qatar

foto: Ben Houdijk
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze artiesten willen zich niet binden aan het WK voetbal in Qatar

Nadat er heel wat speculatie is ontstaan over wie zou optreden tijdens de openingsceremonie van het WK voetbal, nemen steeds meer artiesten het heft in eigen handen. Na Dua Lipa wil ook Rod Stewart niet optreden tijdens het WK voetbal in Qatar en heeft onthuld dat hij zelfs ruim een miljoen euro heeft afgeslagen.

Dua Lipa

Eerder ging het gerucht dat Dua Lipa zou optreden tijdens het WK in Qatar, maar die geruchten werden als snel ontkracht door de populaire Britse zangeres. "Ik zal niet optreden en ik ben nooit betrokken geweest bij onderhandelingen. Ik zal de Engelse voetbalploeg op afstand aanmoedigen", maakt Dua Lipa bekend in een statement op social media.

Met dit bericht maakt ze in één klap duidelijk hoe ze over de situatie in de Golfstaat denkt: "Ik kijk ernaar uit om Qatar te bezoeken als het de mensenrechten respecteert die ik heb aangekaart toen de staat het WK kreeg toegewezen."

foto: Dua Lipa

Money, Money, Money

Dat het WK voetbal puur en alleen om geld draait, wordt steeds meer duidelijk door de bedragen die circuleren om artiesten te strikken voor een optreden. Dat blijkt ook nadat Rod Stewart voor een optreden tijdens het wereldwijde voetbalevenement bedankt. De rockster weigerde een aanbieding van een slordige miljoen euro. "Er is mij 15 maanden geleden een hoop geld geboden om daar te spelen. Dat heb ik afgeslagen", vertelt hij in een interview. De zanger stelt dat het ’niet oké’ zou zijn om daar heen te gaan terwijl er zoveel mensenrechten worden geschonden.

Momenteel heeft enkel zanger Jungkook van de populaire K-popgroep BTS bevestigd dat hij in Qatar zal optreden tijdens de openingsceremonie. Ook Robbie Williams en Black Eyed Peas lijken een graantje mee te willen pikken door op te treden in de Doha Golf Club in Qatar tijdens de periode van het WK. Verder zullen Tiësto, Armin Van Buuren, Calvin Harris en Dimitri Vegas & Like Mike een show geven tijdens het WK Voetbal in Qatar.

Controverse

Qatar verkeert in het midden van controverse sinds duidelijk is dat het land het WK voetbal organiseert. Ze zijn onder vuur komen te liggen wegens arbeidsuitbuiting en mensenrechtenschendingen. Qatar staat bekend om zijn vrouwonvriendelijke klimaat en wetten die relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht strafbaar stellen.

Er zijn ook meldingen geweest van misbruik van arbeidsmigranten en moderne slavernij. In februari 2021 meldde The Guardian dat meer dan 6.500 arbeidsmigranten uit India, Nepal, Pakistan, Bangladesh en Sri Lanka zijn omgekomen in Qatar. De meesten van hen werkten naar verluidt aan bouwprojecten rond het WK voetbal.

Ster advertentie
Ster advertentie