3FM nieuws

Een plaat persen, zo doe je dat!

  1. Nieuwschevron right
  2. Een plaat persen, zo doe je dat!

Tijdens de speciale editie van 3FM Serious Request: Never Walk Alone hebben meerdere 3FM Talents de koppen digitaal bij elkaar gestoken. Samen maakten ze de track 'Satellites'. Je kunt 'm hier op de kop tikken (alle opbrengsten gaan naar het goede doel).

Om dat te vieren heeft vinylperserij Record Industry in Haarlem aangeboden de single fysiek te laten drukken op een kleine 7 inch-single.

HOW DO THEY DO IT?

Het drukken van de single is een lang en ingewikkeld proces, maar is sinds de beginjaren eigenlijk niet echt verandert.

Daarom is het een mooie mogelijkheid voor Jeanne (frontvrouw WIES) en Jurre (frontman Queen's Pleasure) om mee te kijken bij de bevalling van hun single in de fabriek van Record Industry in Haarlem.

Video niet beschikbaar

1. DE MUZIEK

De muziek is natuurlijk het begin van het hele proces. Gezamenlijk hebben Áslaug, Tim Dawn, Ten Times A Million, Queen's Pleasure, TAPE TOY en WIES de track gemaakt, allemaal tijdens de thuisquarantaine. Hoe? Met schrijfsessies via ZOOM en voice-memo's! Het project begon onder de naam 'Kom In Actie Gelegenheidsband', maar inmiddels is de bandnaam omgedoopt tot FRISEAU. Fun fact: dat is de producer van de single 'Satellites'.

Over het schrijfproces zegt Friso het volgende: "We zeggen de hele tijd met een lach op ons gezicht dat het heel moeilijk was om te schrijven, maar dat was het ook echt. Bijna een hels proces, maar wel eentje waar we heel veel van geleerd hebben."

2. DE MOEDERSCHIJF

De digitale muziek moet worden overgezet op een roestvrijstalen schijf met een koperlaag: de master. Dit is een negatief, een omgekeerde versie van het uiteindelijke product dus.

De koperen 'vaderschijf' gaat in een bad met nikkelballetjes waardoor er een chemische reactie ontstaat. Vervolgens gaat in dezelfde bak ook de 'moederschijf'. Nadat de moederschijf is gepolijst, schoongemaakt en door de kwaliteitscontrole is gekomen is deze matrijs (of mal) klaar om gebruikt te worden.

2. DE PERS

De matrijzen worden vastgezet in een persmachine boven verhitte vinylbolletjes. Het persen van een vinylbolletje tot de uiteindelijke plaat duurt ongeveer 20 seconden. Er is altijd een testpersing die gecontroleerd moet worden door de fabriek, de artiest en het label. Nadat de testpersing is goedgekeurd kan het echte drukken beginnen.

De machines in de fabriek staan er inmiddels al zo'n veertig jaar en hebben alle genres langs zien komen. Tijdens het persen van 'Satellites' ligt op de naastgelegen machine Dark Side Of The Moon, het klassieke album uit de jaren '70 van de Engelse band Pink Floyd. "Deze plaat ligt al sinds het uitkomen ervan onder de pers. Iedereen in Nederland zou er al minimaal twee thuis kunnen hebben!"

3. DE CONTROLE

Een matrijs gaat zo'n 1500 keer mee. Daarna moet 'ie vervangen worden. Dat is bij 'Satellites' niet het geval, want daar worden er maar 500 van gedrukt (op = op, dus).

De eerste drukronde moet altijd compleet worden gecontroleerd. Daarna zijn de controles steekproefsgewijs.

4. INPAKKEN EN LABELEN

Naast het persen van de platen maken ze in Haarlem ook de labels en regelen ze het inpakken. Hier wordt dus ook meteen gezorgd voor het ronde stickertje in het midden en de hoes met het artwork. In de fabriek zie je naast de persen medewerkers de extra stickers met speciale informatie plakken.

En dat was 'm. Op naar de winkel!

OPBRENGSTEN

De opbrengsten van deze single gaan rechtstreeks naar het Rode Kruis. WIN, WIN, WIN! Vanaf 20 juni, Alternative Record Store Day, kun je de single van deze 3FM Talents kopen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie