3FM nieuws

'Zolang ze maar blijven drinken'

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zolang ze maar blijven drinken'
Wat gebeurt er met Claudia, Giel en Wout als ze vijf dagen niet eten? Erro van Manen, arts bij het Rode Kruis en medisch begeleider van de DJ's, vertelt het ons.
Wie is Erro van Manen en waarom doe je mee aan onze actie?
"Ik ben al enkele jaren met veel plezier vrijwilliger bij het Rode Kruis als arts aan boord van het vakantieschip, de Henry Dunant. Enkele weken geleden werd ik gevraagd om deel te nemen aan deze actie voor Darfur. Daar heb ik met heel mijn hart ja tegen gezegd. Ik zal nooit vergeten hoe ik in India twee kinderen zag met suikerziekte wiens ouders de behandeling niet konden betalen. Ik wist dat beide kinderen aan deze behandelbare aandoening zouden komen te overlijden. Ik was diep geraakt en had alles wel willen geven om deze kinderen een toekomst te geven. Met deze actie krijg jij de kans om het verschil te maken voor duizenden mensen in Afrika. Geef een stukje van jezelf weg aan een ander. Weet dat ze met jouw steun een kans krijgen op een toekomst!"

Vijf dagen zonder eten...wat doet zoiets fysiek met een mens?
"Zolang je maar blijft drinken, kan je lichaam vijf dagen vasten goed doorstaan. Een mens is een wonderlijk wezen. Het lichaam is gemakkelijk in staat zich aan te passen aan een compleet nieuwe situatie. Het heeft een heel scala aan mogelijkheden om dat te doen. Zo kan je je stofwisseling maximaal 40 % terugschroeven en is je lichaam, zelfstandig, in staat op verschillende manieren aan energie te komen. Zoals je ook in Darfur ziet is het lichaam in staat om veel extremen te verdragen. Er zijn echter grenzen en we hopen met deze actie mensen te helpen daar niet over heen te gaan."

Wat voelen de DJ's?
"Dat je honger krijgt, dat je veel aan eten denkt. Met name de eerste dagen, later neemt dit interessant genoeg af;Met name de eerste dagen dat je naast een lege maag gevoel ook wat buikpijn kan hebben (niet iedereen);Dat je hoofdpijn krijgt;Dat je hartklopppingen kan krijgen, dat je hart langzamer gaat kloppen. (ongevaarlijk);Dat je het koud krijgt; Dat je concentratie vermogen afneemt. Het denken wordt anders (verschilt p.p.);Dat je emotioneel instabieler wordt naarmate de week vordert. Dus sneller geïrriteerd, maar ook eerder geraakt door emotie; Dat je licht in het hoofd wordt bij opstaan uit een stoel of uit bed;/>Voedingsstoffen komen intenser binnen, eerder trillen van koffie etc. Dat geldt ook voor roken.
Je moet je eens proberen voor te stellen wat het betekent als je het bovenstaande ervaart en daarnaast geen bezittingen meer hebt, moet vrezen voor je leven, warme dagen moet overleven en koude nachten moet doorstaan. Het is de dagelijkse realiteit van mensen in Darfur."

Afgezien van het gebrek aan voeding, gaat vermoeidheid waarschijnlijk ook een rol spelen. Vind je het vanuit een medisch oogpunt een verantwoorde actie van de DJ's?
"De DJ's hebben de lat hoog gelegd in deze actie. Alleen niet eten en vervolgens niet al te veel doen, dat gaat wel goed, maar wat als je ook nog eens 24 uur per dag radio gaat maken? Er is eigenlijk geen literatuur bekend over wat er precies met ze gaat gebeuren. Met name aan het eind gaat het spannend worden of ze nog in staat zijn om goede radio te maken. Belangrijk is dat ze vanaf het begin rustig aan blijven doen. Het is net als met het lopen van een marathon, je moet je energie goed over de wedstrijd verdelen om de finish te halen. Als je in het begin alles al geeft, dan haal je de eindstreep niet!"

Wat kan jij als arts hieraan bijdragen en heb je een grens gesteld voor jezelf met betrekking tot hoever ze kunnen gaan?
"Ik adviseer, zij beslissen uiteindelijk. Dagelijks overleg ik met de DJ's hoe het met hen gaat. Op basis daarvan kom ik samen met hen tot adviezen. Als ze mijn adviezen niet overnemen, dan komt er op een gegeven moment wel een punt waarop ik de medische verantwoordelijkheid niet meer kan dragen."
Ster advertentie
Ster advertentie