3FM nieuws

Radiohead en Pink Floyd willen gitaren in gevangenis behouden

  1. Nieuwschevron right
  2. Radiohead en Pink Floyd willen gitaren in gevangenis behouden

De Britse overheid wil onder meer gitaren in gevangenissen verbieden. Pink Floyd en Radiohead zijn daar tegen.

Een aantal artiesten, waaronder Pink Floyd's David Gilmour, voormalig Smiths gitarist Johnny Marr en Radiohead's Ed O'Brien hebben een open brief geschreven waarin ze protesteren tegen het Britse verbod op steelstringgitaren in gevangenissen.

Verbod op steelstringgitaren

Het verbod maakt onderdeel uit van een reeks overheidsmaatregelen om 'privileges' in gevangenissen terug te dringen. Zo krijgen gevangenen sinds november vorig jaar ook geen boeken meer. Gitaren met snaren van nylon zijn nog steeds toegestaan voor gevangenen die dit privilege genieten.

Muzikanten protesteren tegen verbod gitaren

De muzikanten vragen de minister van Justitie om het verbod op te heffen. Volgens hen ondermijnt het verbod de belangrijke rol die muziek kan spelen in de rehabilitatie van gevangenen. "Aangezien de meeste gitaren die gevangenen momenteel bezitten of gebruiken steelstringgitaren zijn, betekent deze beslissing dat die instrumenten enkel onder toezicht gebruikt mogen worden. Als de gevangenis ruimte heeft voor muzikaal onderwijs tenminste," schrijven de bezorgde muzikanten.

"Nooit een incident met steelstringgitaren"

Jail Guitar Doors-eigenaar Billy Bragg, leverancier van de steelstringgitaren aan gevangenissen, laat weten dat er nog nooit een incident heeft plaatsgevonden met de stalen snaren van de gitaren. "Wat is de logica hierachter? Die gitaren laten de gevangenen toe om hun talenten te ontwikkelen en samen te werken, wat erg belangrijk is in hun rehabilitatieproces."

De brief is gepubliceerd door The Guardian en kun je hier lezen.

Ster advertentie
Ster advertentie