3FM nieuws

"Over 15 jaar zijn koptelefoons overbodig"

  1. Nieuwschevron right
  2. "Over 15 jaar zijn koptelefoons overbodig"

Muziek luisteren zonder koptelefoon? Over 15 jaar is dat de normaalste zaak van de wereld. Althans, zo denkt Shawn O'Keefe van het grootste showcasefestival ter wereld South By Southwest er over.

Over 15 jaar ben je een vreemde snuiter als je nog met een koptelefoon op je hoofd loopt (zie Claudia de Breij). De manier waarop mensen muziek luisteren zal ingrijpend veranderen. Dat zegt Shawn O'Keefe van het grootste showcasefestival ter wereld South By Southwest (SXSW) festival in Austin (in Texas, Amerika) tijdens zijn bezoek aan Eurosonic Noorderslag in Groningen.

Een apparaatje of ander soort interface

"Over 10 à 15 jaar zijn koptelefoons overbodig. We zullen dan enkel een apparaatje of ander soort interface in ons lichaam hebben," zegt Interactive Festival producer Shawn O'Keefe (via Volkskrant). Hij opende het interactive programma van Eurosonic Noorderslag en wordt gezien als expert op het gebied van digitale toepassingen in het dagelijks leven.

Artiesten bouwen instrumenten met 3D-printer

Volgens Shawn O'Keefe staan we aan de vooravond van wat qua techniek mogelijk is in de muziekindustrie. "De eerste veranderingen zullen komen in hoe wij muziek consumeren en ervaren. We zullen platen blijven kopen, maar straks printen we ze thuis uit. Artiesten kunnen hun eigen instrumenten bouwen of interactieve elementen aan hun liveshows toevoegen," aldus Shawn O'Keefe.

De Interactive Festival producer doelt vooral op de mogelijkheden van een 3D-printer. Hij verwacht dat over een jaar of zeven dit apparaat een integraal deel uitmaakt van de moderne wereld.

Technologische groei zal muziekconsumptie niet geheel domineren

De technologische groei zal volgens Shawn O'Keefe de muziekconsumptie niet geheel domineren. Dat langspeelplaten het in het digitale tijdperk het nog steeds goed doen, is daar volgens Shawn O'Keefe het bewijs van. "Er is iets heel tijdloos en kostbaars aan liedjes. We zijn geëvolueerd in wezens met twee oren en op deze manier muziek te ervaren heeft iets heel primitiefs en zal nooit verdwijnen."

Eurosonic Noorderslag 2014

Benieuwd wat er nog meer gebeurd en wordt gezegd tijdens Eurosonic Noorderslag in Groningen?
Ster advertentie
Ster advertentie