3FM nieuws

Radiocolumn Lieve Peter: We zijn allemaal patiënten

foto: 3FMfoto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. Radiocolumn Lieve Peter: We zijn allemaal patiënten

Iedere donderdag komt Nellie Benner in de middagshow van Barend & Benner met een radiocolumn, die in het teken staat van een specifiek thema. Een goede mix van persoonlijke gebeurtenissen samen met de harde werkelijkheid.

Lieve Peter - donderdag 18 mei 2023,

Busje komt zo, busje komt zo, busje komt zo, busje... Eventjes geduld nog. Ach ja, we zijn allemaal patiënten. Zo luidt het boek van psycholoog Raz van Houts. Het doet je misschien een beetje pijn, dat je overloopt van imperfectie en onvolkomenheden. Het is ook confronterend als je al die miljonairs in een maand filmpjes van tieners ziet en jij net voordat je salaris gestort wordt instant noodles op je 38e moet vreten.

Die prachtig ingerichte villa’s zonder troep lades, speelgoed, of vieze kleding op de grond. Al die mierzoete dochtertjes in friemel jurkjes, terwijl jouw kind per se d'r broertjes oude joggingbroek aan wil en met een vol gescheten luier tot de rug aan toe de muren vol kladdert of uren schreeuwend in een hoek van de supermarkt ligt.

Maar nee, we pleiten liever. Wij? Alles dik voor melkaar! Imperfectie, rare keuzes, domme achterhaalde gedachtes, fouten maken: niet aan mij besteed! Onze was buiten is schoner dan schoon. Ja, jij propt liever dat masker van Trijntje Oosterhuis over dat scheve rare bekkie van je...

Oef rare scheve bekkie, doe ik je daar pijn mee?

Kan je over het pijnlijke besef dat we allemaal onze mankementen hebben nog grappen maken? De tijd van lachen om de harde zwarte grappen van Theo Maassen en Hans Teeuwen lijken vervlogen in een matig afkeurend blikje. Barend krijgt van jetje als hij een grap maakt over zuurstofgebrek bij de geboorte, Jelmer als hij zegt dat hij een autist is en ik als ik de witte cis man te kakken zet of het woord fileflikker uitbraak.

Waarom is dat toch opeens zo sterk aan de hand? Ik lach hard als Jelmer zegt dat ik zonder gêne de dode moeder kaart trek of het lekker wijf kaartje - ik kom overal mee weg - trek.

Een harde grap over Barend z'n twee linkerhanden of verspakket maaltijden, Jelmers z'n liefde voor boeren met links-Amsterdams gebruiken. Het boeit ons geen flikker, uh homofile. Ik denk dat alle grappen kunnen als je elkaar echt als gelijken ziet. Dus zet je jezelf met je brulhoofd boven een ander, houd dan wijselijk je mond.

Kan je nergens meer een grap over maken, zie elkaar dan eerst gewoon als een andere jij. Kan je elkaar daarna weer een beetje sarren, dat relativeert. En je weet nu: we zijn allemaal patiënten.

Ster advertentie
Ster advertentie