3FM nieuws

3FM'er Martijn Kardol winnaar Leids Cabaret Festival

  1. Nieuwschevron right
  2. 3FM'er Martijn Kardol winnaar Leids Cabaret Festival

Hij wordt al twee dagen platgebeld door allerlei media. Gelukkig maakte hij voor ons wat tijd vrij, want we zijn natuurlijk ontzettend benieuwd hoe het met hem gaat.

Martijn Kardol is producer bij 3FM (That's Live en Sanderdome). Afgelopen zaterdag won hij het VARA Leids Cabaret Festival, een festival dat jong cabarettalent een opstapje biedt naar een groter publiek. Martijn viel goed in de smaak, want hij ging naar huis met de juryprijs én de publieksprijs.

Martijn, gefeliciteerd! Hoe voelt het om beide prijzen binnen te harken?
Ja bizar, echt bizar! Ik weet dat het best goed ging, want ik heb deze show ook in Groningen gespeeld en toen won ik ook alle prijzen [Groninger Studenten Cabaret Festival, red.], maar in Leiden ligt het niveau nog veel hoger.

Betekenen beide prijzen even veel voor je?
Ja weet je, de juryprijs is natuurlijk eigenlijk belangrijker, want dat is dé prijs. Maar ik vind de publieksprijs nog veel mooier, want het publiek bestond uit 600 mensen en de jury slechts uit vier.

NRC schreef dat je de zaal zelfs aan het lachen kreeg zonder iets te zeggen.
Ik probeer grappige en ongemakkelijke situaties uit te beelden en ja, daar zitten veel pijnlijke stiltes in, die moet je goed timen.

Je bent nu 26. Ben je altijd al zo grappig geweest?
Niet zó grappig. Maar het zat er altijd al wel een beetje in, hoor. Vroeger stotterde ik meer dan nu, dus toen dacht ik niet dat het theater echt iets voor mij zou zijn, ook al vond ik het te gek.

Even heel cliché, maar wie zijn jouw grote voorbeelden?
Lastige vraag. Ik kan ze niet zo één, twee, drie opnoemen. Ik vond het heel tof dat Jochem Myjer na afloop naar me toe kwam om te zeggen dat hij aangenaam verrast was. En ja, natuurlijk haal ik inspiratie uit shows van andere cabaretiers. Zo keek ik vroeger veel naar Youp van 't Hek en de Britse serie The Office. Mijn soort humor kun je eigenlijk wel een beetje vergelijken met die van The Office.

Omschrijf je eigen humor eens.
Wat ik eigenlijk een beetje doe, is een loser uitbeelden die tegelijkertijd heel cool probeert te doen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

We weten dat je 3FM niet gaat verlaten, maar wat is nou echt je grote droom?
Ik ben nog lang niet weg bij 3FM, maar uiteindelijk is het toch mijn grote droom om cabaretier te worden. Ik had alleen niet gedacht dat het nu al zo zou lopen. Ik dacht dat als ik een jaar of 28 was, een keer mee zou doen aan het Leids Cabaret Festival. Maar toen ik eind vorig jaar alle prijzen won op het Groninger Cabaret Festival, dacht ik: shit, ik moet gewoon NU meedoen aan het Leids. Nu heb ik ze allebei gewonnen. Dat is uniek en best wel sick.

Je lijkt zelf nog steeds erg onder de indruk.
Ik had dit nooit verwacht! Ik wilde gewoon de finale halen, zodat ik in elk geval die tour in de pocket zou hebben.

[Ondertussen wordt Martijn gebeld door een vrouw die toestemming aan hem vraagt of zij Martijns nummer aan Sanne Wallis de Vries mag geven. Martijn antwoordt dat dat wel mag.]

Je bent echt een beroemdheid aan het worden hè?
Sanne wil dat ik bij haar en Brigitte Kaandorp kom optreden. Nou, dat ik wil ik wel, haha. Weetje, ik laat het allemaal over me heen komen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Martijn Kardol is vanaf eind februari met zijn show Jongensboek te zien. Hier vind je zijn tourdata.

Ster advertentie
Ster advertentie