Wat is er met al die bijzondere albumreleases?
- Nieuws
- Wat is er met al die bijzondere albumreleases?
De geheimzinnige posters van Kings Of Leon, de verrassingspakketjes van Beyoncé, de spontane releaseshow van Jett Rebel op Lowlands... Jongens, doe niet zo moeilijk!

Je wordt er de laatste tijd mee doodgegooid: artiesten die een enorm circus maken van hun albumrelease. 'Normaal' je plaat aankondigen is er niet meer bij, het moet tegenwoordig blijkbaar gepaard gaan met opgebouwde spanning, een bak drama, onduidelijke hints en massale gekte. Wij hebben een aantal releases nieuwe stijl onder elkaar gezet. Aan jou de vraag: welke werkt het lekkerst?
De fade-out
Een populaire manier om je nieuwe album aan te kondigen is de fade-out. Alle sociale media gaan op zwart (of roze, in het geval van Jett Rebel) en na wat duimendraaien volgt er vanzelf verdere info. Meestal zit die info verpakt in 45 videofragmenten van één seconde die samen een puzzel vormen waaruit je de titel van de eerste single moet raden. Ofzo.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
De countdown
Coldplay startte de A Head Full Of Dreams-geruchtenmachine met wat geheimzinnige posters in verschillende wereldsteden met daarop alleen een datum. Daarna werd er op social media dagelijks afgeteld naar de releasedatum. Leuk, aardig, maar verwachten ze dan echt dat je iedere dag een plaatje met een cijfer gaat liken?!
De spontane release
Met Beyoncé (2013) en Lemonade (2016) heeft Beyoncé heeft inmiddels al twee verrassingsreleases op haar naam staan. Haar motto? I can do whatever the fuck I want. Ze doet eerst heel lang alsof er niets aan de hand is en bezorgt haar fancommunity dan een hartverzakking door ineens een album te droppen, inclusief alle muziekvideos.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
De hints-zonder-plaat
We're looking at you, Frank Ocean. Eerst strooit hij potentiële data in het rond, dan organiseert hij livestreams waarin er precies drie keer niets gebeurt, en dan is er ineens een album/videoproject/godweetwat. Krijg je er aandacht mee? Ja. Blijven je fans dit leuk vinden? Nee.
De random aanpak
Of je brengt gewoon een plaat uit waarvoor de koper zelf mag bepalen wat hij of zij betaalt, zoals Radiohead deed met In Rainbows (2007). U2 zorgde ervoor dat je niet aan Songs Of Innocence (2014) kon ontsnappen en dumpte de plaat in iedereens iTunes-bibliotheek.
Bastille regelde voor Wild World (2016) een chatbot waarmee fans konden babbelen over het hoe, wat en waar van de release. Grappig, maar één keer het verkeerde antwoord aanklikken en je werd compleet genegeerd. Thanks, Bastille!

Doe maar gewoon
Ja, het gaat natuurlijk om de spotlights. Alle aandacht op jou. De wereld die vol spanning aan je voeten ligt. Maar écht... Wat is er mis met een aankondiging en een release op een vaste datum? Radiohead's Thom Yorke was altijd koning van de gimmicks, maar zelfs hij wordt nu gek van al die moeilijke shit:
"Ugh, ik ben er echt klaar mee. Breng je plaat gewoon uit, joh. Ik word er te oud voor. De charme is er vanaf en het wordt frustrerend."
Yorke is dus aanvoerder van #teamnormaaldoen. Maar hey, iedereen mag natuurlijk vinden wat 'ie wil, dus laten we het nu voor eens en voor altijd beslissen in de poll. Wat is de fijnste releasewijze?