3FM nieuws
BNNVARA

Dit is waarom jongeren snus gebruiken en dat beter niet kunnen doen

foto: piqsels.comfoto: hoofdstadrotterdam.nl
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is waarom jongeren snus gebruiken en dat beter niet kunnen doen

Er is een nieuw soort nicotine-product, dat momenteel erg populair is onder jongeren, snus. Het geeft hetzelfde effect als een sigaret, maar dan zonder rook. Romy van NOS Stories heeft er een uitlegvideo over gemaakt, die vanmiddag om 16:00 uur online komt op hun socials. Zij was vanochtend al te gast bij Sanders Vriendenteam op NPO 3FM om er over te vertellen.

“Je hebt een blikje tonijn meegenomen zie ik?” Want daar lijkt het een beetje op, vindt Sander. Romy heeft een bakje snus meegenomen om het eens te laten zien aan Sander. Het zijn kleine witte nicotinezakjes die je tussen je lip en tandvlees kan stoppen. De nicotine komt dan via je bloedbaan je lichaam in.

NOS Stories heeft een enquête uitgezet onder minderjarige jongeren en van de 38.000 jongeren die hem heeft ingevuld, geeft een kwart aan dat ze het regelmatig gebruiken. “Het is makkelijk te verbergen voor bijvoorbeeld je ouders, want je ziet en ruikt het niet.” Dat is de voornaamste reden dat jongeren snus gebruiken in plaats van gewoon roken, geeft Romy aan.

De gevaren

Het gevaar is dat jongeren het al op jonge leeftijd beginnen te gebruiken, soms in groep 8 al. Het hoge nicotinegehalte van de snus kan ervoor zorgen dat je hartkloppingen krijgt, je bloeddruk omhooggaat en het ook erg verslavend is. In snus zitten kankerverwekkende stoffen en het prikt ook heel erg, waardoor je tandvlees erdoor gaat wegrotten. Ook is het vrij makkelijk en in lekkere smaken te verkrijgen zoals meloen, ijsbergsla en pepermunt.

3FM-dj Sander Hoogendoorn wil alle jongeren die het gebruiken nog een tip geven: “Doe het niet!”

Kijk hier het hele fragment:

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie