3FM nieuws
BNNVARA

3FM-dj Sander en nieuwslezeres Dieuwke beantwoorden vragen over aanslag Utrecht

  1. Nieuwschevron right
  2. 3FM-dj Sander en nieuwslezeres Dieuwke beantwoorden vragen over aanslag Utrecht

Na de verschrikkelijke aanslag in Utrecht, zit heel Nederland met vragen. 3FM-dj Sander Hoogendoorn en nieuwslezeres Dieuwke Teertstra namen daarom vanmorgen de tijd om een aantal van deze vragen te beantwoorden tijdens Sanders Vriendenteam.

Wat is het verschil tussen een aanslag en een terroristische aanslag?

Dat heeft met het motief van de aanslag te maken. Je hebt bijvoorbeeld een schietpartij tussen twee personen of een aanslag die erop doelt om de maatschappij te ontwrichten. Ligt het motief dus bij een persoonlijk conflict of is het doel van de aanslagpleger om een grote groep mensen te raken? Dat zijn de afwegingen.

Video niet beschikbaar

Waarom wordt de volledige naam van Gökmen T. niet meer gebruikt?

Luisteraar Sam kwam met een veelgestelde vraag waar nogal wat verwarring over is. Gisteren werd de volledige naam van de aanslagpleger nog gebruikt, maar sinds zijn arrestatie wordt zijn achternaam niet meer gebruikt. Waarom? Dit heeft te maken met de urgentie van het onderzoek. Gökmen T. was gisteren een grote bedreiging voor de samenleving. Na zijn arrestatie werd hij verdachte. In Nederland ben je pas schuldig zodra je schuld is bewezen. Vandaar dat de identiteit van de verdachte beschermd wordt. "Dat voelt misschien heel krom, omdat we het de hele middag al hebben geweten." voegt Dieuwke toe. Sander vult aan: "Als hij eenmaal is opgepakt dan is het niet meer in het belang van het onderzoek."

Video niet beschikbaar

Waarom heeft wat er in Nieuw-Zeeland is gebeurd veel minder aandacht gekregen?

Wat er in Nieuw-Zeeland is gebeurd heeft ook in Nederland veel impact gemaakt. Maar hoe werkt dat in de journalistiek? Nieuw-Zeeland is geografisch bijna het verst weg van Nederland. Ondanks dit kunnen heel veel Nederlands zich wel een voorstelling bij de gebeurtenis maken. Dit omdat de samenleving van het land erg op die van Nederland lijkt. Met een aanslag als die in Utrecht komt het nieuws natuurlijk heel dichtbij. Vandaar dat een gebeurtenis als deze de volledige aandacht krijgt in de media. Dit houdt verder niet in dat de terroristische aanslag in Nieuw-Zeeland geen aandacht meer gaat krijgen. De kans is groot dat hier de aankomende tijd nog veel nieuwsberichten over naar buiten komen.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie