3FM nieuws

Rest in vinyl: laat je as op een LP drukken

  1. Nieuwschevron right
  2. Rest in vinyl: laat je as op een LP drukken

De trend rondom vinyl is nog steeds gaande. Alles rondom de mooie zwarte plaatjes is weer hot en één keer in de zoveel tijd komt er iets voorbij waarbij je denkt 'whut?'. Dit is er zo eentje. Het is nu namelijk mogelijk om (je eigen) as op een plaat te laten drukken.

Dus.... met welke fantastische plaat zou jij al je (toekomstige) familie tot in den treure willen achtervolgen? Ga je voor een emotionele ballad of blijf je eeuwig door rocken tot na je dood?

Ehhh... Waarom?

Het bedrijf dat dit mogelijk maakt is het Engelse And Vinyly. Het is opgezet door Jason Leech, die ook (mede)oprichter is van een handjevol labels. Er waren een paar dingen die Leech inspireerden om te starten met de business.

Nummer een: de realisatie dat 'ie niet meer de jongste is en ooit dood zal gaan, was het begin. Daarnaast begon zijn moeder aan een baan bij een begrafenisondernemer, wat het hele proces van overlijden toch wat dichter bij huis bracht. Toen hij daarna een stuk zag over iemand die zijn as in vuurwerk liet stoppen, was het vinylplan geboren. "Het is nét een tikkie leuker dan een pot met as."

Om het verhaal achter Jasons bedrijf te vertellen is de video 'Hearing Madge' gemaakt. Het gaat over Jason die een man sprak in de kroeg over zijn overleden moeder. De man had thuis nog haar as bewaard, samen met een handjevol spraakberichten. Toen is Jason met hem aan de slag gegaan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoe werkt het?

Eerst moet je kiezen wat je op de plaat wil hebben. Dit kunnen nummers zijn, een gepersonaliseerd spraakbericht, eigen geluidsopnames of gewoon helemaal niets. Dan wordt de as op een nieuw stuk vinyl gelegd (met dus jouw geluidsopname naar keuze erop), waarna hij geperst wordt door twee grote platen. Hierdoor wordt de as onder de groeven van de plaat gedrukt.

Je kunt dan ook nog eens het hele artwork zelf maken als je er zin in hebt. Maar sowieso wordt er zo'n 24 minuten aan materiaal vereeuwigd, samen met een stukje van jou. Dus. Dat. Begin maar vast met nadenken welke plaat je zo fantastisch vindt dat je hem ook echt zou willen worden...

Ster advertentie
Ster advertentie