3FM nieuws

9x onmisbare uitvindingen uit de Zeroes

  1. Nieuwschevron right
  2. 9x onmisbare uitvindingen uit de Zeroes

Wat gebruik je bijna dagelijks en waar kan je eigenlijk niet meer zonder? Veel van die dingen zijn stiekem nog helemaal niet zo oud. Daarom een lijstje met onmisbare uitvindingen die uit de Zeroes komen.

Het is bijna Zeroes Request. Een weekje lang doen we alsof we weer ergens tussen 2000 en 2009 leven. Een hoop dingen die nu absoluut niet meer uit je leven weg te denken zijn, komen uit die tijd. In tien jaar tijd ontplofte het internet en werd de manier waarop we communiceren voorgoed veranderd. Daarom negen opvallende uitvindingen uit de Zeroes.

1. Wikipedia (2001)

Waar zou de gemiddelde scholier zijn zonder Wikipedia? In een bibliotheek waarschijnlijk. Maar toch, Wiki (voor intimi) is niet meer weg te denken. De site kent inmiddels meer dan 30 miljoen onderwerpen in 287 talen. Het eerste bericht op de online encyclopedie werd op 15 januari 2001 geplaatst en had de enorm verheffende titel Hello World. Dat was dan ook meteen het hele bericht.

2. iPod (2001)

Misschien ook alweer een beetje achterhaald (de laatste serie iPod Classic rolt van de band), maar zonder de iPod had de wereld er nu een stukje anders uitgezien. Er waren natuurlijk nog veel meer spelers op de markt, maar de iPod brak echt door bij het grote publiek. Voor het eerst kon iedereen muziek meenemen, zonder een vrachtwagentje cd´s mee te hoeven slepen.

3. De euro (2002)

Okay, fair enough. De euro was al veel eerder uitgevonden, maar op 1 januari 2002 werd de nieuwe munt officieel ingevoerd. Voor het eerst kon een groot deel van Europa in andere landen shoppen zonder geld te hoeven wisselen. Voor 1 euro moest je 2,20371 gulden neerleggen. Hoe lang hebben jouw ouders nog geroepen: “Kost dat 50 euro? Dat is gewoon 100 gulden!”

4. Facebook (en Hyves) (2004)

Internet werd een interactief sociaal medium in de Zeroes. Facebook werd in 2004 opgericht als een soort jaarboek voor scholen, maar groeide al snel uit tot wat het social medium vandaag de dag is. In Nederland duurde het even voordat we Facebook oppikten, wij zaten namelijk vastgeplakt aan de glitterplaatjes en kattenfoto’s van Hyves. Lekker krabbelen!

5. TomTom (2004)

Op vakantie gaan naar Zuid-Frankrijk deed je door de borden naar Parijs te volgen en dan maar te hopen dat je daar ergens de goede afslag zou pakken om op je bestemming te komen. Vanaf 2004 kwam een Nederlands bedrijf met de TomTom. Opeens kon heel Nederland moeiteloos de weg vinden, zonder een jaarloon neer hoeven te tellen voor een navigatiesysteem.

6. YouTube (2005)

Video’s kijken op internet was aan het begin van de Zeroes een chaos. Filmpjes moesten gedownload worden of konden alleen met een beroerde videoplayer afgespeeld worden (oh, Realplayer... the fun we had). In 2005 veranderde Youtube de wereld door video’s supersnel (*kuch*) te streamen, zonder virusverspreidende taakbalken te hoeven installeren. Het allereerste filmpje evah was geen toespraak van Martin Luther King of een mooi muziekstuk. Nee, het eerste clipje was een 4-op-3 verslag van de verder totaal onbekende en ongebelangrijke Yakov Lapitsky die naar de dierentuin was geweest.

7. USB-sticks (2005)

Sinds 1977 vloekte de halve wereld op het vierkante stukje hel dat de floppy heette. Die dingen waren kwetsbaarder dan doosje verse eieren. Toch werden ze tot 2005 nog massaal gebruikt om bestanden uit te wisselen. CD-RW’s waren duur en niet alle computers konden branden, waardoor ze onhandig waren. Hierdoor bleef de floppy een veel gebruik medium. De USB-stick bestond ook al sinds 2000, maar was onbetaalbaar en niet alle computers hadden genoeg USB-ports. Pas vanaf 2005 gebruikten meer mensen de stick dan de floppy.

8. Twitter (2006)

Eindelijk een social medium waar je alles op mocht plempen. In eerste instantie stond Twitter vooral bekend als de plek waar iedereen zijn ontbijtverhalen en toiletbezoekjes op deelde. Maar al snel ontdekte de wereld het blauwe vogeltje als dé plek om snel nieuws te vinden én te verspreiden. TV- en radiozenders stapten ook in toen ze doorkregen dat ze via twitter konden communiceren met de fans. Dit is trouwens de eerste tweet ooit:

9. Smartphones (2007)

Van swipen had in Nederland voor 2007 nog niemand gehoord.Telefoons hadden nog gewoon knopjes en niet veel meer functies dan bellen en sms’en. In de trein keken mensen vooral lekker verveeld voor zich uit en de selfie-ziekte had zijn intrede nog niet gedaan. Tot Apple-baas Steve Jobs in 2007 met iets nieuws kwam: de iPhone. Touchscreen in plaats van knopjes, (bijna) overal internet, ingebouwde iPod en een fotocameraatje waarop je ook echt kon zien wat je vastgelegd had. Niet veel later volgden tientalle andere smartphones. Het was een revolutie die het straatbeeld letterlijk voorgoed veranderd heeft.

Ster advertentie
Ster advertentie