3FM nieuws

3voor12: Wat waren de grootste hits van 2015?

  1. Nieuwschevron right
  2. 3voor12: Wat waren de grootste hits van 2015?

Zo, de stembussen zijn gesloten. Jullie hebben besloten wie de song van het jaar gemaakt heeft. We gaan het nog even spannend houden tot 11 december, als de grote Song van het Jaar-dag in TivoliVredenburg is, maar speculeren kan natuurlijk wel. Een indicatie? Wat zijn eigenlijk formeel, officieel, de grootste hits van het jaar? Natuurlijk zijn er allerlei factoren die daarbij mee tellen, maar laten we eens kijken naar de meetbare factoren: streamingcijfers!

Hieronder zie je de nummers in de keuzelijst op volgorde van populariteit op de twee belangrijkste streamingdiensten: Spotify en YouTube. Concurrerende diensten als Apple Music en Deezer delen helaas geen gegevens over hoe vaak een nummer gestreamd is, dat zou een nog accurater beeld opleveren. Het cijfer dat je ziet staan, moet je vermenigvuldigen met een miljoen, en werd vastgelegd op zondag 29 november, een dag voor de stembussen sloten. Het is nogal van belang om die datum helder te vermelden, want sommige nummers zijn nog bezig met een astronomische stijging in het klassement. Adele natuurlijk, wiens 'Hello' pas een paar weken uit is, en die twee weken terug nog maar de helft heeft van het aantal streams waar het nu op staat. Bij Justin Bieber’s 'Sorry' en Drake’s 'Hotline Bling' loopt de teller ook nog flink door.

De absolute winnaar

Maar de allergrootste hit van het jaar laat zich voorlopig niet inhalen: Mark Ronson’s 'Uptown Funk' werd op Spotify en YouTube bij elkaar ruim 1,7 miljard keer afgespeeld, meer dan twee keer zoveel als de nummer drie in de lijst. Het is zo’n nummer dat je absoluut niet ontgaan kan zijn, van Lowlands tot de boerendisco tot de campingdisco in Italië tot de radio tijdens het werken, aan Ronson was niet te ontsnappen. Major Lazer deed ook een hele goede poging met 'Lean On', met als kanttekening dat het op 1 maart uitkwam, terwijl je al sinds 10 november 2014 naar 'Uptown Funk' kunt luisteren. De grootste Nederlandse streamhits vinden we dicht bij elkaar halverwege de lijst: Kenny B’s 'Parijs' verslaat Ronnie Flex en Lil Kleine nipt. Een groot succes voor label TopNotch, dat beide acts onder contract heeft. Ook Kensington en Dotan wisten zich tussen de internationale artiesten in de top 100 te wurmen.

Bitch better have my money

Een paar opvallende gevallen: Dr Dre’s 'Talking To My Diary' is niet op Spotify te vinden, en ook niet als officiele videoclip op YouTube. Hij ontbreekt dus ook in deze lijst. Hoeveel mensen zouden zijn nummer gehoord hebben op Apple Music? En dan is er nog Rihanna, die haar 'Bitch Better Have My Money' in première liet gaan bij Tidal, en pas na een paar weken toevoegde aan Spotify. Zouden haar Spotify-cijfers hoger uitgepakt hebben als ze meteen all the way gegaan was, of gaan mensen simpelweg naar het medium toe waar hun favoriete act te vinden is? Dat lijkt wel het geval bij Taylor Swift, notoir Spotify-weigeraar, maar enkel op basis van YouTube-streams toch gewoon in de top 10. Zo zie je maar, zo anti-streaming is miss Swift ook weer niet. Het maakt ons extra nieuwsgierig naar de deal die zij met YouTube gemaakt heeft.

Bekijk hier de hele top honderd van meest gestreamde liedjes uit de keuzelijst van 3voor12, plus nog meer weetjes. 11 december wordt de Song van het Jaar gevierd in TivoliVredenburg. Je kunt daar nog altijd bij zijn. Meld je hier aan voor de gastenlijst.

Ster advertentie
Ster advertentie