3FM nieuws

Tom Odell houdt eigenlijk helemaal niet van zingen

  1. Nieuwschevron right
  2. Tom Odell houdt eigenlijk helemaal niet van zingen

Chelsea boots-drager, verhalenverteller en spinnenliefhebber. Drie woorden die je zomaar zou kunnen tegenkomen in het datingprofiel van Tom Odell. Je kent hem van 'Another Love' uit 2012, maar nu is de singer-songwriter terug met nieuw materiaal. Tijd voor een opfriscursus!

(Foto: Ben Houdijk)

Chelsea boots, warrige blonde lokken en een loshangend overhemd: Tom Odell valt niet meteen op. Hij houdt het qua looks lekker simpel en legt de creativiteit liever in zijn muziek. Maar wat weten we eigenlijk van de 25-jarige singer-songwriter?

Schrijven over spinnen

Tom Peter Odell wordt op 24 november 1990 geboren in het Engelse Chichester. Zo rond zijn negende schrijft Tom zijn allereerste liedje, waarbij hij zich voornamelijk focust op het maken van melodieën. Als hij ook lyrics gaat schrijven, worden bij gebrek aan liefde en heartbreak (niet zo heel gek, op je tiende) de spinnen in het raamkozijn een geliefd thema. Ja, echt: "Lyrical content was tough around those times. I guess you don't have that much that's lyrically inspiring when you've only just learned to write!"

Pas op zijn zestiende brengt hij naar buiten dat 'ie muziek schrijft, tot die tijd houdt hij het helemaal voor zichzelf. Hij heeft ook hard voor die zangkunsten moeten werken, want Tom is geen natural! Sterker nog, hij deed het alleen maar omdat hij niemand kon vinden die het voor hem wilde doen: "Singing didn't really come naturally to me. I had to really work at it, I just kept on singing. But I was never really worried about it, because I was writing songs and that was the most important thing to me", vertelt Odell in een interview.

Tom & The Tides

Van band naar solo

Tom begint op zijn achttiende (2010) met spelen in het openbaar, als Tom And The Tides. Een van de nummers die hij met de band uitbrengt is 'Spider', wéér een track over die beestjes! Na een tijdje besluit Tom om een van z'n beste vrienden in de band te vragen, wat uiteindelijk geen goede keus blijkt. Tom vertelt aan The Guardian dat hij al snel de band wordt uitgekickt. "He sort of went off with them. He told me that the band wanted to play with him now and that I wasn't allowed to be a part of it anymore."

Daardoor besluit hij om het gewoon solo te proberen. Open mic-avonden, straatoptredens, met de auto van z'n oma naar Londen rijden voor een showtje... Tom maakt aardig wat vlieguren. Ook houdt 'ie op zijn tijd nog wel van stiekeme busking-sessies.

Busking

Posted by Tom Odell on Monday, March 14, 2016


Inspiratie

Maar waar wordt hij door geïnspireerd? Over zijn muzikale voorbeeld is hij duidelijk: Elton John, Elton John, Elton John. Gemixt met een vleugje David Bowie, Bob Dylan en Leonard Cohen. Maar, benadrukt hij, individualiteit is belangrijk! Hij wil de verschillende invloeden zeker gebruiken, maar op zo'n manier dat er een unieke mix ontstaat met zijn eigen ideeën: "I want to be something that someone hasn't heard before."

Inspiratie voor zijn lyrics haalt Tom uit zijn eigen leven, met name heartbreaks en relatieissues. Hij vertelt aan The Guardian dat hij slecht is in relaties, maar dat het zijn schrijfwerk juist ten goede komt:

Tom: "I find it difficult to write when I'm happy. I have to go out there and get battered up and bruised to write anything. I have to feel something. Having your heart broken makes fucking good songs, it just does."

Die fucking good songs vind je op Long Way Down en Wrong Crowd. Meer info over die platen vind je hieronder!

Long Way Down

Grote kans dat je Tom voornamelijk kent van 'Another Love'. Deze hitsingle is afkomstig van de gelijknamige EP, die uitkomt in 2012. Naast de officiële videoclip brengt Tom ook nog een mini-film uit bij het nummer, waar hij zelf de hoofdrol in speelt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een halfjaar na de EP volgt zijn debuutalbum Long Way Down. Een schot in de roos, want Tom wint er de prestigieuze Ivor Novello-award mee. De singles 'I Know', 'Grow Old With Me' en 'Can't Pretend' doen het internationaal best goed, maar 'Another Love' blijft toch echt de knaller.

Al is niet iedereen het eens met dat succes: muziekplatform NME geeft Long Way Down in een allesvernietigende review een ijskoude 0/10. Daar is papa Odell het niet mee eens: hij belt de NME-redactie om te klagen. Zoonlief blijft opvallend stil over het hele gebeuren en wil het waarschijnlijk het hele incident gewoon heel snel vergeten.

Dat doet hij door in de zomer van 2013 en -14 op nagenoeg iedere festivalweide te spelen. Daarna houdt zich erg rustig. Alleen voor een kerstreclame komt hij in december 2014 nog even zijn songwriting-grot uit, met de track 'Real Love'.

Wrong Crowd

Tot het 2016 wordt! Tom is ineens een stuk actiever op social media en kondigt begin april aan dat zijn tweede album, Wrong Crowd, uitkomt op 10 juni. De zanger kruipt voor deze plaat in de rol van verhalenverteller, er zit namelijk een heel concept achter het album. Tom vertelt hoe hij persoonlijke ervaringen mixt met een fictioneel verhaal:

"The album follows a narrative of a man held at ransom by his childhood, yearning for it, yearning for nature- a desire for innocence in this perverse world in which he now lives. It’s a fictional story but the emotions and feelings are obviously ones I have felt – though the stories are elaborated and exaggerated. I wanted to create a world with a heightened sense of reality."

Klinkt allemaal diep en ingewikkeld, maar hij geeft al wel wat hints over de karakters in het verhaal. Op zijn Twitteraccount stelt Tom alvast wat hoofdrolspelers voor. Er komen onder andere een Porsche, een vrouw die Eva Dolezalova heet, een pinguin en een cheetah (Serge) voorbij. Van spinnen naar cheeta's: er zit in ieder geval wat groei in z'n werk! Qua kennis en hints komen we er nog niet heel veel verder mee, maar spannend klinkt het sowieso. De eerste video voor 'Wrong Crowd' zet de toon:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tom wil dat de tracks op Wrong Crowd stuk voor stuk staan als een huis. Het mag op album #2 best wat dramatischer klinken, vindt hij. Tom laat weten dat hij voor Wrong Crowd heeft gekozen voor het gebruik van grootse melodieën en hier en daar wat snaarwerk: instant drama, dus! Het album wordt geproduceerd door Jim Abbis, die bekend is van zijn werk voor Kasabian, Adele en Arctic Monkeys. Klinkt alvast veelbelovend, toch?

In het echie

In Nederland valt Tom live te bewonderen in Bitterzoet op 23 april (uitverkocht!) en tijdens Pinkpop op zondag 12 juni. Wil je nóg meer Tom? Check dan:

>> Tom op De Speelplaats
>> Tom in het Glazen Huis

Ster advertentie
Ster advertentie