3FM nieuws

3voor12: De tien belangrijkste undergroundlocaties van Nederland

  1. Nieuwschevron right
  2. 3voor12: De tien belangrijkste undergroundlocaties van Nederland

Maart was de Maand van de Underground op 3voor12. Aan het begin van de maand deden we een oproep om te stemmen op de belangrijkste undergroundlocatie van Nederland. Waar moet je je echt eens laten onderdompelen in de voorhoede van de Nederlandse muziek? Deze tien locaties kwamen als winnaar uit de bus als dé belangrijkste bakens van de underground (zonder rangschikking).

(PIP Den Haag, foto: Stay Gold Photography)

De oproep leverde meer dan 750 reacties op. De meeste stemmen zijn niet per se zaligmakend – dat zou raar zijn bij een verkiezing voor underground-podia – maar de motivatie is dat wel: wat zijn de echt vooruitkijkende, moderne, compromisloze plekken anno 2016? Lees bij 3voor12 de gehele lijst, maar hierbij alvast een drietal smaakmakers waar je waarschijnlijk nog nóóit van hebt gehoord maar echt eens langs moet gaan:

Paradigm, Groningen

Misschien wel de belangrijkste undergroundplek voor elektronische muziek in Nederland: een club die het gevoel van ondergrondse raves weet te benaderen – zo is er maandelijks een ‘Loodsrave’, ooit ontstaan toen een illegale rave niet doorging – maar óók een vooruitstrevende programmering neerzet met steeds meer internationale namen.

Pip, Den Haag

Over Pip hoeven we in dit stukje weinig meer te melden dan oprichters en quotekanonnen Steven van Lummel en David Schoch zelf al deden in dit interview over de Haagse clubcultuur, gemeentebeleid en onhandige producties. De roemruchte Haagse club, gevestigd in een oude brandweerkazerne aan het spoor, doet de dingen nu eenmaal nét even anders. "Het is hier altijd kut geweest en dat is een voordeel. Mensen komen hier ook gewoon om lekker kut te doen. De mens is kut en hier kun je je kuttige innerkutje naar buiten laten komen."

WORM, Rotterdam

Het podium dat de mooiste reacties krijgt in deze verkiezing. Zoals van Jasper Willems (33, geen onbekende in het undergroundwereld) die eigenlijk graag Vera had willen noemen, maar “het verschil tussen Vera en WORM is dat Vera ontzettend teert op het muziekverleden, terwijl WORM zich juist meer richt op de toekomst." Een ander pareltje: “Zo underground zie je het maar zelden. Een kelder onderaan een trap achter een gordijn in een pand waarvan je niet denkt dat het nog in gebruik is. Er is geen ventilatie, maar wél goedkoop bier uit blik en een allegaartje aan vage figuren. Doe vooral lekker hip, of juist helemaal niet. Het maakt geen zak uit want het is nogal donker en de helft van het publiek was al ruimschoots van de kaart vóór jij überhaupt binnen was.”

Lees bij 3voor12 het gehele dossier over de Maand van de Underground en de volledige lijst met de tien belangrijkste undergroundpodia van Nederland.

Ster advertentie
Ster advertentie