3FM nieuws

Nooit meer lamme festival foto’s?

foto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. Nooit meer lamme festival foto’s?

Het hoort erbij. Met zweethandjes je telefoon unlocken en ontdekken wat je de avond ervoor allemaal in bezopen toestand hebt uitgespookt. Zo is ook geen festival compleet zonder het filmen van je cirkeltje vrienden die wel érg lekker op de muziek gaan. Als het aan sommige clubeigenaren en festival organisatoren ligt, zijn deze taferelen verleden tijd. Ze zijn het eindeloze gefilm en gepost zat en stellen een cameraverbod in, #hashtagnophonezone.

Draaimolen

Begin deze week kondigde het Tilburgse festival Draaimolen, dat in September tien dagen lang voor 750 mensen plaatsvindt, aan zo’n cameraverbod in te stellen. Bij het concert/dansmarathon is filmen op de dansvloer verboden en worden telefoon-camera’s afgeplakt. "We willen mensen laten leven en genieten in het moment," aldus festivaldirecteur Milo van Buijtene.

Het afplakken van camera’s was al gangbaar in hippe clubs in wereldsteden als Berlijn en Parijs, maar in 2020 kwam daar een metropool bij: Enschede. Op de feesten van Basic Grooves worden alle camera’s afgeplakt en wie weigert, komt er niet in. De reacties vanuit feestgangers waren overwegend positief.

De entertainmentindustrie is het erover eens: we zullen niet meer teruggaan naar vroegah, hoe graag we dat ook willen. Zij zien mogelijkheden om, naast verplichte overheids- maatregelen, ook eigen regels toe te voegen, om straks optimaal te kunnen genieten van het uitgaan.

Zo’n cameraverbod is een begin. Uit onderzoek van Eventbright blijkt namelijk dat gemiddeld 70% van concert- en festivalgangers zich weleens stoort aan filmende mensen. Ook zei de meerderheid het gevoel te hebben iets te missen als ze alleen maar achter hun scherm staan te dansen. Hoog tijd dus volgens sommige organisatoren om de camera’s achterwegen te laten.

Nu moeten we toch even het C-woord noemen, want ook dit festival seizoen ging vrijwel niks er ‘normaal’ aan toe. Kleinere groepen, afgelaste festivals en eindeloze onzekerheid. Gratis sociaal media PR is dus overbodig, want de kleine hoeveelheid kaarten zijn binnen minuten weg.

Er is al zoveel veranderd in festivalland, wellicht is het ook tijd om afscheid te nemen van de storende filmers op de dansvloer. Maak dus volgende keer dat je uitgaat nog snel even een tenenkrommend filmpje van je lamme vrienden, wie weet is het wel de laatste keer.

Ster advertentie
Ster advertentie