3FM nieuws

The Prodigy verandert na 26 jaar kritiek de songtekst van hun grootste hit

foto: Tim Roneyfoto: Tim Roney
  1. Nieuwschevron right
  2. The Prodigy verandert na 26 jaar kritiek de songtekst van hun grootste hit

“Smack my bitch up”, zo klonk het refrein van het gelijknamige nummer van The Prodigy uit 1997 tot voor kort. Na jaren controverse rondom de aanstootgevende songtekst lijken de Britse danceveteranen na 26 jaar nu dan toch echt de lyrics aangepast te hebben.

‘Smack My Bitch Up’

Al sinds de release krijgt ‘Smack My Bitch Up’ te maken met felle kritiek. Ondanks dat The Prodigy zelf ontkende dat het nummer over het mishandelen van vrouwen gaat, zou het volgens critici huiselijk geweld verheerlijken. In 2010 werd ‘Smack My Bitch Up’ zelfs in een enquête van de Performing Right Society verkozen tot het meest controversiële nummer aller tijden. Dit totdat The Prodigy vorige week vrijdag en zaterdag in Londen een andere versie ten gehore bracht. In plaats af te wisselen tussen de teksten 'smack my bitch up' en 'change my pitch up' zoals voorheen, werd alleen de laatste zin herhaald in het refrein.

Luister 'Smack My Bitch Up' hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het is niet de eerste keer dat een artiest de songtekst van een nummer aanpast naar aanleiding van kritiek. Zo veranderde Taylor Swift de tekst in 'Picture To Burn' waarin ze zong dat ze het gerucht zal verspreiden dat haar ex homoseksueel is. Ook Paramore's 'Misery Business', Lizzo’s ‘Grrrls', Beyoncé’s ‘Heated’, Black Eyed Peas’s ‘Let's Get It Started' en Eminem’s ‘Fall’ ondergingen een aantal veranderingen.

Army of the Ants Tour

Sinds het overlijden van frontman Keith Flint in 2019 zijn de oorspronkelijke leden Liam Howlett en Maxim Reality opnieuw op tournee met de Army of the Ants Tour. “Het is grappig, de vier jaar waarin we niets deden zeiden mensen altijd: ‘Hoe ga je Keith vervangen? Wat ga je doen?’ Je kunt Keith niet vervangen. Wie gaat proberen zijn gat op te vullen? Er is gewoon niemand.” deelde Maxim.

Ondanks het gemis willen de twee het nalatenschap van The Prodigy voortzetten: "Als we op het podium stonden en we hadden het gevoel dat het niet werkte, dan zouden we het niet doen. Maar we waren opgewonden en we vonden het geweldig en je weet het pas als je de eerste show doet.”

Op woensdag 29 november staat de act in de Ziggo Dome.

Ster advertentie
Ster advertentie