3FM nieuws

Paul over zijn synesthesie in Pavlov

  1. Nieuwschevron right
  2. Paul over zijn synesthesie in Pavlov

Paul Rabbering vertelde in het NTR programma Pavlov over zijn synesthesie. Watte? Paul ziet kleuren bij letters, cijfers en muziek!

Synesthesie komt niet veel voor, vandaar dat Paul het er ook niet zo vaak over heeft. Veel mensen begrijpen niet precies wat synesthesie is, maar gelukkig wordt het in het NTR programma Pavlov duidelijk uitgelegd.

Wat is Synesthesie?

Synesthesie is een vermenging van de zintuigen. Synestheten (mensen met synesthesie) kunnen bijvoorbeeld letters, cijfers en woorden in kleuren zien. Of ze proeven geluiden. Dit komt maar bij relatief weinig mensen voor. Maar Paul is er één van! Hij verteld dat hij ook kleuren bij nummers hoort: "Marco Borsato met het welbekende 'Rood' is helemaal niet rood, het heeft niks met rood te maken. Rood als kleur is namelijk bruin, de piano is geel en Marco's stem is zwart."

Bekijk de aflevering van Pavlov met Paul Rabbering terug

Paul laat onder andere zien hoe hij de dagen van de week ziet in kleur en vorm. Daarnaast ondergaat hij verschillende tests om te achterhalen welke vorm van synesthesie hij heeft en ook praat hij met een mede-synestheet die letters en woorden proeft!

Ster advertentie
Ster advertentie