3FM nieuws

Stromae brengt aanklacht tegen social media in clip

  1. Nieuwschevron right
  2. Stromae brengt aanklacht tegen social media in clip

'Carmen' is de volgende single van Stromae en in de clip laat hij je zorgvuldig opgebouwde leven op social media instorten.

'Carmen'

Stromae haalt het onderste uit de album-kan door nóg een single uit te brengen van Racine Carrée. De keuze voor de volgende is gevallen op het liedje 'Carmen'. Daar hoort natuurlijk een clip bij. Buzzfeed had de eer om deze video als eerste te mogen laten zien.

Maatschappijkritische plaat, maatschappijkritische video

Zoals we gewend zijn van Paul van Haver (zoals de maestro eigenlijk heet) is het een plaat met een boodschap. Maatschappijkritisch als altijd, wordt in de clip óók de vinger op de zere plek gelegd. De Franse filmmaker Sylvain Chomet kreeg de opdracht om er een passende animatie bij te maken en dat deed hij met verve.

Tweetpocalypse

De clip gaat over de zogenaamde 'Tweetpocalypse', zoals Buzzfeed Music het treffend noemt. Onschuldig maakt een Stromae met een fietsenrek in zijn mond een selfie en dat verandert langzaam maar zeker in een funky selfie op Instagram. Die wordt getwitterd en aangemoedigd door het groeiend aantal volgers raakt hij geobsedeerd door zijn leven op social media. Dat gaat ten koste van zijn echte leven.

Blauwe vogel als metafoor

Wat gebruik je als metafoor voor de tweets en social media in het geheel? Een blauwe vogel natuurlijk! De blauwe vogel volgt Stromae letterlijk door het leven en wordt steeds veeleisender. Een beetje zoals social media dus echt zijn.

"In 1875 Georges Bizet compared love to a rebellious bird. 140 years later (and in 140 characters-messages) love is a blue bird."
- Stromae in een interview met Buzzfeed Music

Want zeg nou zelf... Jij checkt 's ochtends vroeg toch ook als eerste je tweets, Facebook en Instagram? Right? Pas maar op, want da's helemááááál niet oké volgens Stromae.

Ster advertentie
Ster advertentie