3FM nieuws

Waarom Roosmarijn Damien Rice geweldig vindt

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom Roosmarijn Damien Rice geweldig vindt

3FM DJ Roosmarijn Reijmer: "Damien Rice is zo'n artiest die je ooit een keer live moet hebben gezien." En dat kan vanavond, want dan geeft hij een concert op een verdomd mooie plek in Nederland.

3FM Presents

Damien Rice staat vanavond (7 juli) in de koninklijke tuin van Paleis Soestdijk! Daar zal hij een zomers avondconcert verzorgen. Het is de allereerste keer dat hier een concert wordt georganiseerd. Roosmarijn vindt de Ierse zanger geweldig. Hieronder vertelt ze waarom.

(Fotograaf: Ben Houdijk)

Wie?

Damien Rice is 42, komt uit Ierland en heeft eigenlijk maar drie officiële albums uitgebracht. Oorspronkelijk wilde hij maar één album uitbrengen, maar zijn platenmaatschappij wist hem zover te krijgen dat hij doorging met zijn carrière. Hij is intens, uitgesproken, wispelturig, emotioneel en een meesterlijke songsmid.

Als zijn pet goed staat, zingt Damien Rice recht je hart in. Maar soms geeft hij ook weleens een optreden waarbij hij geen woord zegt tegen het publiek. Zoals vorig jaar in Carré in Amsterdam. "Ik had een haai in mijn hoofd", was zijn reactie. Ehh oké.

De meeste kennen hem van '9 Crimes', een liedje over hoe je jezelf kunt verliezen in een relatie. De release van de song veranderde in een complete soap.

(Fotograaf: Ben Houdijk)

Hoezo een soap?

'9 Crimes' is een duet tussen Damien Rice en Lisa Hannigan. Tot 2006 was Lisa zijn vaste muze en vriendin. Op het moment van de release van het album 9 hadden zijn fans al vier jaar gewacht op nieuw werk. En wat kregen ze als grote comeback? Een liedje waarin hij niet eens zelf het eerste couplet en refrein zingt.

Het zegt veel over zijn eigenzinnigheid. Tijdens zijn tour voor het album, eind 2006, ging het uit tussen de twee. Maar ze speelden nog wel samen in de band, en Lisa bleef zingen over het ongelukkig verloop van hun relatie. Het duurde niet lang voordat ze uit de band stapte en een solocarrière begon. Heel wat fans stonden teleurgesteld voor het podium toen Lisa er niet meer bij was.

(Fotograaf: Ben Houdijk)

En daarna?

Daarna is Damien Rice voor maar liefst acht jaar van het toneel verdwenen. In de tussentijd zijn types als Ben Howard een beetje in dat gat gesprongen. Eigenlijk had ik de hoop al opgegeven dat Damien Rice ooit weer wat zou doen, totdat Best Kept Secret in 2013 aankondigde dat hij naar het festival kwam. Er was geen nieuw materiaal in zicht, maar hij had wel weer zin om op te treden. Het was magistraal goed en het beste nieuws: je kunt het nog steeds terugkijken.

Damien Rice zoop een fles wijn leeg tijdens het optreden en was op z'n allerbest. Het schijnt dat hij de hele nacht op een afterparty op het festivalterrein is blijven feesten, tot de organisatie hem 's ochtends vroeg op een taxi naar Schiphol zette. Een jaartje later kwam My Favourite Faded Fantasy uit, zijn derde album in veertien jaar en sindsdien tourt hij weer. Maar alleen als 'ie er zin in heeft, er goede afterparty's zijn of het op een bijzondere locatie is; zoals Paleis Soestdijk.

Paleis Soestdijk?

Ja, dat verzin ik ook niet hè? Maar haast om erheen te gaan heb ik wel. Ik ben opgegroeid in Soestdijk, ik woonde er twee straten vandaan. Hoe vaak ik wel niet met Damien Rice op mijn oren langs die hekken ben gefietst! Afgelopen jaar zag ik Damien Rice spelen op Rock Werchter en hij wist een tent met 10.000 Belgen muisstil te krijgen en vervolgens tot op grote hoogten op te zwepen. Ik wil niet weten wat Damien Rice kan in een statige omgeving, ietwat vervallen, zoals Paleis Soestdijk. Of eigenlijk wil ik het wel weten. Niet Te Missen!

Toetje?

Damien Rice die 'When Doves Cry' van Prince covert. Beste. Cover. Ooit. Bloedverziekend mooi.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Win tickets voor 3FM Presents: Damien Rice op Paleis Soestdijk

Deze hele ochtend en middag geeft 3FM nog kaartjes weg voor het concert vanavond. start de kaartverkoop onder de noemer Royal Park Live.

>> Meer Damien Rice: check de special van Michiel

Ster advertentie
Ster advertentie