3FM nieuws

Kijk terug: Eefje de Visser in 3voor12 Radio

  1. Nieuwschevron right
  2. Kijk terug: Eefje de Visser in 3voor12 Radio

Singer-songwriter Eefje de Visser was gisteravond te gast bij 3voor12 Radio met materiaal van haar nieuwe album Nachtlicht.

De nieuwe Eefje: Nachtlicht

Het nieuwe album van Eefje de Visser ligt nu in de schappen, dus kwam ze dinsdagavond langs bij Roosmarijn in de studio om dat te vieren. Samen met haar band speelde ze drie liedjes van het nieuwe album. En ze sprak met Roosmarijn over haar schrijfproces: moet ze soms uitkijken met wat ze allemaal wel en niet in haar liedjes verklapt? Kijk de songs hier terug.

Eefje de Visser live @ 3voor12 Radio

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Interview met Eefje de Visser

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer elektronische elementen

3voor12 had al eerder een meer uitgebreid interview met Eefje de Visser, over hoe haar nieuwe album tot stand kwam. Ze trok er onder andere voor naar Barcelona, maar of de songs zich daar ook afspelen? Meer dan op de twee voorgangers maakt ze gebruik van elektronische elementen (met name beats en synth bass), die een sterk contrast vormen met haar zachtaardige, heldere stem. Niet dat de arrangementen nu ruw of hard zijn, helemaal niet zelfs, maar de keuzes zijn scherp, en dat werkt goed.

Meer stads, 'outgoing' karakter

In tegenstelling tot haar wat huiselijke eerste twee heeft Nachtlicht een meer stads, 'outgoing' karakter. We zien Eefje op een zwoel, donker dansfeest onder water (echt waar), we zien haar in een raam aan de overkant zichzelf zien en afgeleid worden door een man verderop in de bar. We zien net als haar een balkon scheef hangen en kijken gespannen toe als een man haar arm grijpt en haar meeneemt naar het zand en de zee. "Hey, thuis heb ik ook zee, daar hoef ik niet voor mee!"

"Na De Koek heb ik mezelf teruggetrokken. Het leidde tot een heel introverte plaat. Nu had ik me voorgenomen: als ik weer een schrijfperiode heb, ga ik weg. Ik ging een tijdje naar Barcelona, heb een paar keer bij mijn zus in Scheveningen gelogeerd. Vandaar al die zeeën in mijn liedjes. Ik heb dat niet zo bedacht, het gebeurt gewoon."

Het liefst bedenkt Eefje de Visser zo weinig mogelijk vooraf als het op schrijven aankomt.

Het schrijven: een chaotisch proces

Het schrijven en arrangeren van de liedjes noemt ze een "chaotisch proces". Dat klinkt misschien gek als je hoort hoe zorgvuldig geconstrueerd de songs klinken. Neem bijvoorbeeld de aanzwellende synth aan het einde van Scheef: het klinkt als een welbewuste meesterzet.

"Maar zo is het niet. Ik had eigenlijk het plan de pre-productie helemaal af te hebben en dan pas de studio in te gaan, maar dat is helemaal mislukt. Met de hele groep bedenken we voortdurend nieuwe dingen. Het is een kwestie van toevoegen, toevoegen, en weer weggooien. Het is chaos, totdat je zegt dat het klaar is."

Lees het hele interview: "Vroeger zong ik vierkant, nu in golfbewegingen."

Ster advertentie
Ster advertentie