3FM nieuws

Waarom 'Unwritten' nog steeds populair is en relevant blijft

foto: Album Cover 'Unwritten'
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom 'Unwritten' nog steeds populair is en relevant blijft

Het maakt niet uit waar jij Natasha Bedingfields 'Unwritten' van kent, maar zeker weten dat je er minimaal één associatie bij hebt. Maar hoe is het mogelijk, dat deze track twintig jaar later nog steeds in films wordt gebruikt en de go-to karaokekraker is?

Culturele impact

Naast gigantisch veel airplay op de radio en televisie, heeft de track sinds haar release voor een hoop herkenbare culturele momenten gezorgd. Hierdoor is 'Unwritten' bij heel veel verschillende groepen gehoord.

Denk bijvoorbeeld aan de zeroes realityshow The Hills op MTV. 'Unwritten' is hier als titelsong gebruikt, waardoor een hele generatie wekelijks voor de drama van elitetieners in Los Angeles kon meezingen de track. Toen de show uiteindelijk haar laatste aflevering uitzond in 2010, schreef Natasha Bedingfield zelfs een emotionele akoestische versie om de serie af te sluiten. Ongetwijfeld zijn hier veel gitzwarte mascara-tranen gelaten bij zowel publiek als castleden.

En de culturele referenties houden niet op! Dit jaar is de film Anyone But You uitgekomen, waar de track ook een belangrijke rol speelt binnen het verhaal. Hierdoor is een hele nieuwe generatie mensen, twintig jaar na de eerste release, weer in aanraking gekomen met het nummer.

Maar misschien ken jij 'Unwritten' voornamelijk van de meme met de zingende jongen in de auto. En in plaats van er te veel woorden aan vuil te maken, kun je hieronder genieten van de zoete zangstem "reaching" voor de correcte toonhoogte:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Herkenbaarheid

Hoe kan het nu, dat een track uit begin 2000 nog steeds relevant blijft? Dat ligt voornamelijk aan de herkenbaarheid van de tekst. Natasha Bedingfield schreef het nummer voor haar veertienjarige broertje, om hem gerust te stellen. Hij had zijn hele leven voor zich, en mocht van zijn oudere zus vooral de tijd nemen om zijn toekomst uit te denken. Want ja, "today is where you book begins, the rest is still unwritten".

En verder is 'Unwritten' nooit echt een hype, maar een lijflied. Naarmate je ouder wordt, klinken de teksten steeds herkenbaarder. Hierdoor blijven er maar constant mensen bijkomen die het nummer eigen maken en op zichzelf betrekken.

Oorwurm

Natuurlijk kom je alleen met een goede, herkenbare tekst op het wereldniveau als 'Unwritten'. Eigenlijk is het nummer een perfect storm van elementen: een herkenbare tekst, een pakkende melodie en een unieke hook. De citer die de herkenbare openingstoontjes aanslaat geeft een verfrissende sound. Geïnspireerd door klanken van The Beatles, schrijft Natasha met haar team een van de meest herkenbare hooks.

Daarnaast is de opbouw van het nummer ook ijzersterk. Door rustig te beginnen en volledig uit te breken in het refrein, creëert het de perfecte karaokekraker. En tja, zodra iedereen mee wil blèren in een slechte microfoon blijft het nummer ook in de tijdsgeest hangen. Heb je nog niet helemaal helder voor de geest hoe het hele nummer ook alweer klinkt? Duik dan terug in de tijd en check de bijbehorende (uitermate zeroes) muziekvideo.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie