3FM nieuws

Heeft Britse rapper die journalist onthoofd?

  1. Nieuwschevron right
  2. Heeft Britse rapper die journalist onthoofd?

In het vreselijke filmpje waarin Amerikaans journalist James Foley wordt onthoofd is een IS-strijder met Engels accent te zien. De Britse geheime dienst is hard op zoek, maar volgens Engelse media zou het rapper Abdel-Majed Abdel Bary - a.k.a. L. Jinny - zijn.

Volgens de NOS zijn de Britse media er al uit: degene die Amerikaans journalist James Foley heeft onthoofd, is de 23-jarige rapper L. Jinny, echte naam Abdel-Majed Abdel Bary. Dat zou stemanalyse hebben uitgewezen.

Zowel Independent als Daily Mail melden dat het Bary moet zijn, rapper, maar vooral een van de Britse jihadisten die zich heeft aangemeld om te strijden in Syrië. Hij zou zich ophouden in de Syrische stad Raqqa waar hij sinds 2013 meevecht voor IS.

De geradicaliseerde Bary zou de aanjager zijn van een groepje Britse Jihadisten die zichzelf The Beatles noemen, schrijft Daily Mail. De andere twee leden van de groep zouden hacker Abu Hussain al-Britani en Abu Abdullah Al-Britani zijn.

L Jinny

In 2013 was Bary nog gewoon rapper 'L Jinny' en woonde hij in Londen. Bary was een ambitieuze jongen, vertellen zijn vrienden in december vorig jaar aan de krant. Hij was populair en zijn muziek werd gedraaid op BBC Radio 1, de Britse 3FM. Maar volgens zijn vrienden raakte Bary langzaam gefrustreerd over de inmenging van de Britten in de oorlogen in Irak en Afghanistan.

De rapper kwam in contact met gangsters die verbonden zijn met de omstreden prediker Anjem Choudary, de voormalig leider van de inmiddels verboden islamitische groepering Al Muhajiroun.

Bary werd gewelddadig en radicaal, verklaren zijn vrienden. Hij plaatste foto's online waarop hij poseert met vuurwapens en zichzelf 'soldaat van Allah' noemt. In een rap-video over de oorlog tegen het terrorisme en hack-groep Anonymous is hij te zien met foto's van president Obama en premier David Cameron.

Rapper Bary was welvarend

In 2013 kondigde Bary aan alles achter te laten "omwille van Allah" en vertrok naar het Syrische front. Tot die tijd woonde hij met zijn moeder in een huis van 1 miljoen pond in het Londense Maida Vale.

Zoon van een terrorist

Zijn vader is de Egyptische militant Adel Abdul Bary. Hem hangt een levenslange gevangenisstraf in Amerika boven het hoofd voor betrokkenheid bij de bombardementen op Amerikaanse ambassades in Oost-Afrika in 1998.

Bary senior hielp met het publiceren van verklaringen waarin de aanslagen op de ambassades zijn opgeëist, zeggen de Amerikanen. Het geldt als het eerste werk van Bin Laden's Al Qaida.

Onderzoekers denken dat Bary senior in die tijd een van Bin Laden's belangrijkste handlanger was. Hij zou verantwoordelijk zijn voor de Londense tak van het terroristische organisatie.

Zodra het Britse leven eenmaal achter Bary ligt, begint het opscheppen over zijn leven als Syrische jihadist. Hij zette berichten online over de gevechten waar hij aan meedoet.

Op Twitter plaatste hij een foto waarop hij poseert met het afgehakte hoofd van een Syrische soldaat. "Met mijn maatje aan het chillen, of met wat er van hem over is. " Zijn Twitter-account werd uit de lucht gehaald.

"Stem in filmpje is stem van Bary"

Volgens de Britse media heeft Bary nu dus opnieuw van zich laten horen in het filmpje waarin journalist Foley wordt onthoofd. De man in het filmpje is Bary, zegt een expert tegen The Sun. Zijn stem zou overeenkomen met die van de beul.

De Britse veiligheidsdiensten doen onderzoek naar de betrokkenheid van Bary bij de onthoofding van Foley.

Bron: nos

Ster advertentie
Ster advertentie