3FM nieuws

Orange Skyline: "We waren te slecht om 'Wonderwall' te coveren"

  1. Nieuwschevron right
  2. Orange Skyline: "We waren te slecht om 'Wonderwall' te coveren"

'Sound & Fury' van Orange Skyline is deze week 3FM Megahit en op 13 januari komt hun debuutalbum Things That I Hide uit. Maar wie zijn die gasten eigenlijk? Waarom scoren ze een Megahit? Waarom maken ze een album?? Wij spraken met zanger Stefan, want die kan dat het beste uitleggen.

Jullie hebben al best wat meegemaakt. Vet veel shows gespeeld, voorprogramma’s verzorgd. Wat doet zo’n 3FM Megahit dan nog met jullie?

"Het doet juist iets met ons! De 3FM Megahit is echt iets waar we al jaren lang naartoe hebben gewerkt. De grote dingen — zoals Kensington-shows — waren helemaal te gek, maar dat voelde meer als iets wat op ons afkwam. Voor deze Megahit hebben we drie jaar lang gericht gewerkt. Op de Popronde zagen we bands om ons heen die al een Megahit hadden gescoord en dat wilden wij ook. Het voelde zóóó chill om ‘m dan te krijgen."

Je bent best hard geprankt door Frank en Sander. Ben je nu boos op ze?

"Nee, dat vond ik heel leuk! En van hen kan ik het ook wel hebben! Ik ben ook een keer bijna vermoord door Domien in de uitzending. Het was een quiz waarbij ik tegen Domien moest spelen. De verliezer moest een glaasje tabasco shotten en ik won gelukkig. Domien nam het shotje en werd helemaal niet goed. Hij zei: "Dit kan ik mijn gasten toch niet aan doen!"

WACHT! Ik weet nog iets! We hadden een mailtje gehad van een DJ (Jim Vorwald, red.) met de vraag of we wilden komen spelen. Hij had het item 'blijf je buiten of kom je binnen spelen' en hij vroeg of we voor de vorm toch even buiten voor de paal konden gaan staan spelen. Nou, wij voor 300 euro een busje gehuurd en vanuit Groningen naar Hilversum gereden, bleek dat we het moesten opnemen tegen andere bandjes die ook waren uitgenodigd. Zij hadden allemaal familie en vrienden uitgenodigd, wij niet. De stemronde hebben we dan ook niet overleefd.

"Iemand schrijft een keer iets en vervolgens neemt iedereen dat over alsof zij dat hebben geschreven."

Wat is het nou met de bandnaam? Jimi Hendrix of onlinebandnamegenerator.com?

Dat Hendrix-verhaal hebben we eigenlijk maar één keer verteld, maar het staat nu overal op het internet. Dat gebeurt sowieso vaak. Iemand schrijft een keer iets en vervolgens neemt iedereen dat over alsof zij dat hebben geschreven.

Staat er meer onzin online? Of slechte recensies?

De eerste slechte recensie die we gaan krijgen, ga ik inlijsten. Dat lijkt me geweldig! Maar er staat nog niet veel van online. Ik vind het te gek als je roddels opvangt van mensen die het heel klote vinden, daar kan ik wel om lachen. Wel hebben we heel lang geleden één keer een slechte recensie gehad en die mensen hadden wel volledig gelijk. In het begin schreven we ook echt draken van nummers."

In een 3FM-video van vorig jaar zeggen jullie dat jullie altijd beginnen bij kaassoufflés. Is dat ook nog zo bij het aankomende album?

"Dat gebeurt nog steeds. We schreven niet per se over kaassoufflés, maar als we liedjes aan het schrijven waren, begonnen we met de muziek. Daarna maakten we even snel een kaassoufflé-lyric, want dan hebben we voor iedere zin al het ritme en de lettergrepen klaarstaan. Daar schrijven we dan de tekst overheen."

Maar jullie komen uit Groningen en eierbal heeft evenveel lettergrepen als kaassoufflé.

"Ik hou meer van kaassoufflés dan van eierballen."

Jullie nieuwe album, Things That I Hide, gaat best wel anders klinken? Is dat marketingtechnisch handig, of zijn jullie van andere muziek gaan houden?

"Toen we in 2009 begonnen hadden we niet eens instrumenten. Daarna zijn we zelf via YouTube nummers gaan meespelen. We kwamen erachter dat we gewoon ons eigen werk wilden spelen, want we waren te slecht om covers te spelen. Toen hebben we veel stukjes geschreven en vanuit die stukjes is onze vorige EP ontstaan. Nu was al het oude materiaal op. Tegenwoordig luisteren we in de bus vooral hiphop en elektronische muziek. Heel veel Kanye West, heel veel Drake. We wilden met nieuwe nummers komen en gingen demo’s opnemen. De muziek die je luistert zie je toch terug in wat je maakt. Dat was niet eens een strategische keuze. We hebben toen Oscar de Jong erbij gehaald, want die kan heel goed analyseren. Hij kan er echt een mooi geheel van maken."

Gaan we binnenkort meer singles krijgen van Things That I Hide?

"Ja! Al weten we nog niet precies wanneer. Dat gaat er ook aan liggen hoe goed 'Sound & Fury' het nog gaat doen. We hebben altijd het laatste woord, maar we laten ons ook begeleiden en adviseren. Gisteren hebben we wel in de kroeg overlegd voor de videoclip van een nieuwe single!"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

2017, wat staat er op de planning? Wat is jullie droom? Hoe gaan jullie het aanpakken?

"In januari natuurlijk eerst het album! Verder gaan we ons vooral op Nederland focussen. Vorig jaar hebben we de 3FM Serious Talent Tour gedaan en het was echt cool om alle popzalen een keer te zien. We hebben zin om nog meer te spelen en vooral steeds meer fans te krijgen. Het festivalseizoen kan voor ons niet vol genoeg zitten, dus ja, we willen vooral zo veel mogelijk spelen!"

Laatste vraag: hebben jullie 'Wonderwall' ook wel eens gecoverd?

"Nee, maar wel een ander belangrijk nummer. Nog voor we optredens hadden, kregen we de mogelijkheid te gaan spelen op de barbecue van de tennisvereniging. We repeteerden daar vlakbij en ze hadden altijd last van onze bandrepetities. Dus als we gewoon een keer daar gingen spelen zou het minder irritant zijn. We kwamen op het idee om Drafi Deutscher te coveren, niet Wonderwall, want we konden niks. In de vroege jaren ’60 was Duitse popmuziek een enorme hype. Ze pakten het idee van bijvoorbeeld The Beatles en maakten daar een Duitse versie van. Wij vonden dat heel vet en hebben 'Marmor, Stein und Eisen Bricht' gecoverd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie