Naar homepage
3FM nieuws

Wat is dat toch met K-pop fenomeen BTS en hun ARMY?!

  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is dat toch met K-pop fenomeen BTS en hun ARMY?!

De vele streams en views liegen er niet om. Koreaanse boyband BTS heeft wereldwijd miljoenen die-hard fans. Deze week sloten ze hun tour door Amerika af met een American Music Award en vanavond staan ze in een afgeladen Ziggo Dome. Er is een bijzondere band tussen de zeven members van BTS en hun fansbase, de zogeheten ARMY. Hoe zit dat precies? Wij vroegen het aan fans Sacha (14), Gracia (29) en Janine (22).

Oké, laten we beginnen bij het begin. Voor iedereen die onder een steen heeft geleefd... Wie en wat is BTS nou eigenlijk?
Sacha: "BTS staat voor Bangtan Boys, of Bulletproof Scouts. Het is een groep van 7 jongens (Kim Namjoon, Kim Seokjin, Min Yoongi, Jung Hoseok, Park Jimin, Kim Taehyung en Jeon Jungguk) uit Zuid-Korea die zijn begonnen in 2013. Ze trainen heel hard voor hun fans en zijn best wel bekend."

Gracia: "Ja, K-pop idols gaan door een jarenlange training voordat ze ooit in een groep komen. BTS is speciaal, omdat zij het vanaf het begin op een andere manier hebben aangepakt. Ze zijn bij een klein label begonnen en hebben zelf veel mee kunnen denken bij songwriting, conceptontwikkeling en het produceren van albums."

Top, dat scheelt weer een bezoekje aan Wikipedia! Klinkt als een classic K-pop boyband, maar daar zijn er toch duizenden van. Wat maakt BTS nou zo tof?
Sacha: "Ze zijn zo tof, omdat ze alles op alles zetten om hun fans, oftewel ARMY, blij te maken!"

Gracia: "Ze zijn vanaf het begin heel actief geweest op social media, waardoor ARMY een hechte band met de leden heeft kunnen opbouwen. Het voelt alsof je ze echt persoonlijk kent. Dit doen ze door Behind The Scene specials, Bon Voyage Series (hun vlog), Vlive-sessies (livestream) en nog véél meer. Ze behandelen ook diepere onderwerpen dan de gemiddelde K-pop act. Veel maatschappelijke issues over hoe het is om jong te zijn en zelfliefde bijvoorbeeld."

Sacha: "BTS heeft zulke sterke en mooie nummers en die mij en heel veel andere mensen erg hebben geholpen."

Er schuilt dus meer achter BTS dan enkel wat leuke Koreaanse boys met catchy popliedjes. In welke opzichten heeft BTS je dan op persoonlijk gebied geholpen?
Gracia: "Ik kwam BTS anderhalf jaar geleden tegen op YouTube toen ik door een erg moeilijke tijd ging. Ik voelde me erg eenzaam, was overwerkt en had geen zin om met mensen of het leven te dealen. Iets waar veel jongvolwassenen tegenaan lopen. BTS gaf me toen ontzettend veel blijdschap en positiviteit. Je moet je voorstellen dat ik zelfs mijn avondeten at terwijl ik een Vlive keek met Jimin, terwijl hij vragen beantwoordde en zelf zijn avondeten at. Hierdoor voelde ik me minder alleen, minder down. Ik durf ook zeker te zeggen dat BTS invloed had op hoe goed ik uit die vervelende periode ben gekomen. De zelfliefde boodschap die ze dit jaar hebben uitdragen met de Love Yourself serie, is precies wat ik door hun heb geleerd de afgelopen twee jaar."

Sacha: "Het heeft me heel erg geholpen om hoop te houden en van me zelf te houden. Ik zit nu in de puberteit en dan ben je soms nog wel eens onzeker. Door hun muziek zie ik dingen vanuit een ander perspectief."

Da's mooi! Er zijn vast veel andere fans met dezelfde ervaring. Hoe is het contact tussen ARMY's onderling?
Gracia: "De ARMY is over het algemeen heel chill als fandom! Er is geen vijandigheid die je soms bij andere fandoms tegenkomt. We werken samen en motiveren elkaar om BTS verder te brengen. Door bijvoorbeeld met z'n allen video's te streamen om records te halen of speciale acties te organiseren tijdens concerten."

Janine: "Jaa, we werken veel samen voor de jongens. Ik zit nu ook in een internationale chatgroep vol met ARMY's. Hier helpen we elkaar ook als er iets aan de hand is in het fandom."

Sacha: "Ik heb zelf een paar vriendinnen die ook ARMY zijn en heb ook contact met andere ARMY's op Instagram, Twitter, Youtube, Wattpad en via de Amino app, een plek waar je heel veel ARMY's ontmoet! Op deze app hebben we een speciale groep voor de Nederlandse Army waar we afspraken maken om bijvoorbeeld een keer samen te komen om elkaar te leren kennen en te dansen en/of zingen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dus jullie organiseren evenementen voor en door BTS Fans?
Gracia: "Ik ben zelf een groep begonnen om wat meetings te organiseren, maar dat ligt nog een beetje stil. Het zijn namelijk 'volwassen' fans met 'volwassen' banen en bijkomende drukte. Verder vind ik de interactie tussen fans wel echt heel leuk. Er zijn bijvoorbeeld ook dansgroepen die k-pop choreografieën dansen en Youtube films maken. Het is ook bijzonder om een andere ARMY in het 'echte' leven tegen te komen. Ik kwam laatst een meisje tegen in een koffiezaakje die mijn BTS sticker op mijn laptop zag en er was meteen herkenning!"

Dat doet denken aan motorrijders die elkaar een knikje geven op de weg. De ARMY lijkt eigenlijk een beetje een motorclub! Maar dan met Koreaanse pop in plaats van motors. Spreken jullie eigenlijk al een beetje Koreaans door de muziek van BTS?
Sacha: "Een klein beetje. 'Sarang haeyo' betekent 'Ik hou van jou' en 'anyoung haseyo' betekent 'hallo'. Ik heb een app gedownload om Koreaans te leren, maar heb niet echt een talenknobbel!"

Gracia: "Niet mega veel hoor! Gewoon hoi (annyeong) en dank je (spreek je uit kamsahamnida). Ik heb wel ontzettend veel geleerd over de Koreaanse cultuur en geschiedenis, van de dienstplicht in het leger tot welke waarden Koreanen hebben. Het is echt een heel interessant land wat onwijs snel is gemoderniseerd maar daardoor ook nog soms wat achterhaalde ideeën hebben over buitenlanders, schoonheid."

Janine: "Nu had ik nog een vraagje aan jou. Je zei dat je BTS niet echt kende. Heb je wel eens een liedje geluisterd en ben je van plan ze een kans ze geven en naar wat nummers te luisteren?

Jazeker! Welk liedje moet ik dan luisteren?
Janine: "Mijn favoriete nummer is op het moment 'I'm Fine' van hun nieuwe album Love Yourself Answer! En... wat vind je ervan?"

Euh.. laten we zeggen dat over smaak niet valt te twisten, maar als je hoort wat ze met hun muziek en alles eromheen teweegbrengen bij hun Fans kun je niet anders dan pro BTS zijn. Positiviteit moet je altijd aanmoedigen!

Ster advertentie
Ster advertentie