3FM nieuws

Do or don’t: een tatoeage van je favoriete artiest

  1. Nieuwschevron right
  2. Do or don’t: een tatoeage van je favoriete artiest

Wessel (26) heeft twee tatoeages op zijn arm. Een van Radiohead en een van Foals. Maar wat nou als hij Foals of Radiohead helemaal zat wordt? Hoe voorkom je dat je geen spijt krijgt van je tattoo-keuze?

Dit is Wessel

Op Wessels arm prijken twee tattoos. Op zijn bovenarm de albumcover van Foals' debuutalbum Antidotes, en op zijn onderarm de albumcover van Radiohead's laatste album A Moon Shaped Pool. Waarom? Omdat hij dit de beste albums ooit vindt. Best gek, hè! Of valt dat mee?

Waarom deze tattoos?
Wessel: "Ik vind Antidotes het beste album ooit was en wilde daar graag een tattoo van en vervolgens was de drempel naar de volgende van A Moon Shaped Pool minder groot.

De tatoeages op zijn arm

Heb je ze tegelijk laten zetten?
"Nee, bewust één voor één, om te kijken of die eerste zou bevallen of niet. Maar dat lag meer aan het idee van een tattoo zelf, niet aan wat er gezet ging worden. Er was bij mij trouwens nauwelijks twijfel, ik speelde al meer dan een jaar met het idee om iets te laten zetten. Maar better safe than sorry. Het staat voor altijd op je huid, dan stelt die paar maanden wachten met de tweede niets voor."

Wessel wilde al een hele tijd een simpele tattoo met strakke lijnen. Toen hij tatoeages zag met vierkanten, dacht hij gelijk aan dat dat wel eens albumhoezen zouden kunnen zijn. Logisch, want al zeker tien jaar is hij een muziekliefhebber en concertbezoeker.
"Vanaf dat moment ben ik mijn favoriete albums en bands langs gegaan, om te kijken welke albums veel voor mij betekenen en qua design zich ook goed lenen voor een tattoo in die minimalistische stijl. Uiteindelijk moet het ook zonder te denken aan de bands ook een mooi plaatje zijn. Antidotes van Foals sprong er al snel uit, maar niet alleen maar omdat het een mooi plaatje is: Antidotes en A Moon Shaped Pool zijn een soort 'soundtrack van mijn leven' geworden."

Waarom
"Antidotes kwam uit toen ik 17 jaar oud was, wat voor mij de periode was waarin de muzieksmaak die ik nu nog steeds heb begon te ontdekken. Gevalletje 'juiste album op het juiste moment', samen met Arctic Monkeys en The Strokes was Foals zonder twijfel een van de belangrijkste dingen voor de middelbare scholier die ik toen was."

En Radiohead?
"Radiohead heb ik in dezelfde periode leren kennen, maar daar ben ik pas later echt fan van geworden. Toen ik de band in 2012 voor het eerst live zag, ging ik van 'deze band vind ik goed' naar 'dit is misschien wel de beste band ooit'. Ik was dan ook redelijk hyped toen er in 2016 een nieuw album uit zou komen. Radiohead was sowieso de rode draad van dat jaar, ik heb ze in korte tijd drie keer live gezien."

"A Moon Shaped Pool kwam op zondag 8 mei om 20.00 uur 's avonds uit. Mijn toenmalige vriendin en ik hebben die avond vrij gehouden en het album direct in het eerste uur gekocht. Die avond hebben we hangend op de bank meerdere keren naar A Moon Shaped Pool geluisterd op goed (lees: hoog) volume. Het was een warme lenteavond, we hadden wat drinken erbij, en voor de rest niks behalve de muziek door de kamer. Die avond vergeet ik niet snel."

Vaak hebben bijvoorbeeld ouders niks met tatoeages; hoe reageerden zij?
"Mensen die de referentie niet kennen, vinden met name die van Foals op z'n minst een mooi plaatje. Het is als een soort lijst met een portret van een man erin. De Radiohead-tattoo is meer een abstract iets. Als iemand de muzikale link dan niet kent, wordt het vaak aangezien als een eiland op een landkaart. Mijn ouders moesten vooral wennen aan de tattoo zelf, niet aan het ontwerp. Maar dat hebben wel meer ouders, gok ik."

En wat als je ineens niks meer met de band hebt?
"Daar ben ik niet zo bang voor. Ik ken de bands al bijna tien jaar en kan me niet voorstellen dat ik ooit niet meer goed ga vinden. En zelfs als ik Foals en Radiohead opeens slecht ga vinden (0,0001% kans), dan zijn het op z'n minst mooie plaatjes om naar te kijken. Ik nam de tattoo voor de tattoo, de muzikale link was een logische keus. Toch zijn tattoos iets waar je zeker van moet zijn voordat je het laat zetten. Ik heb het idee dat iedereen na lang genoeg nadenken wel voor zichzelf kan bepalen of het een ja of een nee wordt. Dat verschilt per persoon en per tattoo."

Natuurlijk bestaat mijn #2016bestnine alleen maar uit concerten. [...] Oh, wacht.

Een foto die is geplaatst door Wessel van Hulssen (@vvessel) op 31 Dec 2016 om 7:27 PST

Komen er nog meer albumhoezen op je arm?
"Ik zie wel gebeuren dat ik meer tatoeages neem, maar ik laat de vierkanten even los voor wat meer afwisseling. Heb alleen nu geen idee wat ik wil en waar, dat komt wel wanneer het komt. Ik ga in ieder geval geen ideeën forceren. De minimalistische stijl van de invulling blijft wel, die bevalt heel erg goed!"

>> Kijk ook eens naar 8 grote tattoo-fails

Ster advertentie
Ster advertentie