3FM nieuws

8 x HOE heet dat album?

  1. Nieuwschevron right
  2. 8 x HOE heet dat album?

Artiesten barsten van de creativiteit. Af en toe hebben ze een brainfart en dan rolt er per ongeluk expres een geniale albumtitel uit. Onderstaande albumtitels zijn het bewijs.

1. Roux-Ga-Roux


Band: DeWolff
Voor het nieuwe album waren de mannen van DeWolff op zoek naar een titel á la Dr. John's Gris-Gris. Gewoon, omdat ze dat er mooi uit vinden zien. Pablo (de zanger) zat te Googelen en vond ergens het woord Roux-Ga-Roux. Geen idee wat het betekent, maar hij vond het woord zelf er mooi uit zien. Toen 'ie de betekenis van het woord opzocht, bleek het een soort half mens, half wolf is. "Alsof het universum op z'n plek viel", zei Pablo toen ze bij Giel op De Speelplaats stonden. Oh, en het laatste nummer op het album heet overigens Toux-Da-Loux. Dat spreek je uit als Toedeloe, en dat vinden wij dan weer erg grappig.

2. The Boy Bands Have Won, and All The Copyists and The Tribute Bands and The TV Talent Show Producers Have Won, If We Allow Our Culture To Be Shaped By Mimicry, Whether From Lack Of Ideas Or From Exaggerated Respect. You Should Never Try To Freeze Culture. What You Can Do Is Recycle That Culture. Take Your Older Brother’s Hand-Me-Down Jacket and Re-Style It, Re-Fashion It to the Point Where It Becomes Your Own. But Don’t Just Regurgitate Creative History, Or Hold Art And Music And Literature As Fixed, Untouchable And Kept Under Glass. The People Who Try To ‘Guard’ Any Particular Form Of Music Are, Like The Copyists And Manufactured Bands, Doing It The Worst Disservice, Because The Only Thing That You Can Do To Music That Will Damage It Is Not Change It, Not Make It Your Own. Because Then It Dies, Then It’s Over, Then It’s Done, and The Boy Bands Have Won


Band: Chumbawumba
Sorry hiervoor, maar deze móest erin! Met 158 woorden is dit de langste albumtitel ooit. Ergens denken we dat ze per ongeluk een songtekst als albumtitel hebben doorgegeven en daar later niet meer onder uit konden. Maar misschien ook niet.

3. I like it when you sleep, for you are so beautiful yet so unaware of it


Band: The 1975
Deze is gelukkig iets minder lang dan die van Chumbawumba. De titel was eigenlijk bedoeld als songtekst. Ze schreven de woorden op toen ze aan het brainstormen waren voor hun tweede plaat. De tekst beviel eigenlijk zo goed dat ze besloten om het album zo te noemen. "We vonden het een mooie tekst en met de titel kan het nog overal over gaan. Dus dat werd het, zodat het album ook nog alle kanten op kon". Of de titel ook iets te maken heeft met de inhoud van het album, mag je zelf bepalen. Hij is in elk geval wél goed voor je ego.

4. Zenyatta Mondatta


Band: The Police
Waarom The Police het album zo heeft genoemd? Nou, de band wilde dat de titel lekker over de tong zou rollen. En da's gelukt! Maar wat het betekent? Eigenlijk niks. Dat hebben ze zelf toegegeven. De woorden zijn verzonnen. Zenyatta is een samentrekking van Zen (meditatie) en Jomo Kenyatta (een Keniaanse politicus), en Mondatta is een samentrekking van Monde (Frans voor wereld) en Reggatta, de naam van het vorige album Reggatta de Blanc.

By the way... Het album had ook Trimondo Blondomina kunnen heten, want dat klinkt als "drie (tri) blondjes (blon) die de wereld (mondo) domineren (domina)". Derde optie was Caprido Von Renislam. Dat is het adres waar de studio zich bevond. Okeeeeeeejjjj.....

5. Viva la Vida or Death and All His Friends


Band: Coldplay
Chris Martin en vrienden konden niet kiezen: wordt het Viva la Vida of Death and All His Friends? Nou joh, we doen gewoon Viva la Vida or Death and All His Friends. Ze hebben wel beide titels als single op het album staan. Dus dat maakt het dan enigszins logischer. Ze schijnen het idee te hebben van de Mexicaanse kunstschilder Frida Kahlo. Zij was behalve kunstschilder ook vrijheidsstrijder, vooral wat vrouwen betreft. Op de voorkant van 't album zie je een schilderij van Eugène Delacroix, waar Marianne op staat: hét symbool voor de vrijheid van de Franse Revolutie.

6. Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch


Band: Super Furry Animals
Nee, dit is geen willekeurige verzameling van letters, dit is een plaatsnaam. Mocht je dat nog niet weten. De Super Furry Animals brengen met deze albumtitel een ode aan het plaatsje in Wales. Het plaatsje met de langste plaatsnaam in Europa. De band komt uit Wales, dus niet gek dat ze Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch in het zonnetje willen zetten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

7. Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not


Band: Arctic Monkeys
Ja precies. Dus als wij zeggen dat Arctic Monkeys een te gekke band is, zeggen zij dat dat juist NIET zo is. Weird! Anyway, de titel komt uit het boek Saturday Night And Sunday Morning van Alan Sillitoe. Dit boek is verfilmd en toen zanger Alex Turner deze zag, dacht hij: "Dat is het!".

8. Chocolate Starfish and the Hot Dog Flavored Water


Ariest: Limp Bizkit
Als je een beetje een dirty mind hebt, kun je je voorstellen wat ze bedoelen met Chocolate Starfish. Voor mensen zonder dirty mind: het is een verwijzing naar de anus. Whoops, sorry. En de Hot Dog Flavored Water is gewoon een flauw grapje binnen de band. Gitarist Wes Borland zag flesjes water staan met kristallen geiser-smaak (wat?), en toen zei hij dat 'ie liever wat had met hotdog-smaak. Gelukkig bestaat dat niet.

Ster advertentie
Ster advertentie