3FM nieuws

Waarom muzikanten vaak niet oud worden

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom muzikanten vaak niet oud worden

Het is een zwaar leven, het bestaan als muzikant. Naast het omgaan met writer's blocks, op de loer liggende paparazzi en de druk om te presteren, blijken ze ook nog eens 25 jaar eerder te overlijden.

Popsterren overlijden gemiddeld 25 jaar eerder dan hun niet-muzikale medemens, volgens een Australisch onderzoek van de universiteit van Sydney. Professor in de psychologie en muziek Dianna Kenny vergeleek het overlijden van de algemene Amerikaanse bevolking met die van 12.665 muzikanten tussen 1950 en 2014 en kwam tot de conclusie dat popsterren flink moeten lijden voor hun muziek.

Muzikant: een gevaarlijk beroep

Amy Winehouse, Jimi Hendrix en Kurt Cobain: alle drie overleden ze op de zogenaamde 'fatale leeftijd' van 27. De beruchte Club van 27 blijkt volgens dit onderzoek alleen niet te kloppen. Muzikanten, zowel mannen als vrouwen, moeten gemiddeld 25 jaar van hun leven inleveren in vergelijking met niet-muzikale mensen. Daarnaast hebben ze vijf tot tien keer meer kans om te verongelukken, plegen popsterren veel vaker zelfmoord en ze lopen tot acht keer meer kans om vermoord te worden...

Muziekscene moet grenzen stellen

De verklaring die Diana geeft voor het eerder overlijden van de muzikanten, is dat popsterren veel te weinig steun krijgen bij het omgaan met deze levensstijl. Ze zijn daar emotioneel gezien eigenlijk nog helemaal niet volwassen genoeg voor, volgens de professor. Als oplossing stelt ze voor dat de muziekscene betere grenzen moet stellen en duidelijk moet maken wat acceptabel gedrag is. De sector doet volgens haar nu het tegenovergestelde: ze moedigt het buitensporige gedrag alleen maar aan.

Ster advertentie
Ster advertentie