3FM nieuws

Red een kind in Congo

  1. Nieuwschevron right
  2. Red een kind in Congo

Onder de titel ‘Red een kind in Congo’ willen 3FM en het Rode Kruis zoveel mogelijk geld inzamelen om twee acute problemen aan te pakken: gezondheidszorg en familiehereniging. Lees ook het verslag van Eric Corton

1) Gezondheidszorg
Veel slachtoffers van het extreme geweld hebben niet de mogelijkheid om goede gezondheidszorg te ontvangen. In veel gebieden is geen ziekenhuis of de slachtoffers hebben geen geld om de dokter of medicijnen te betalen.

Het Rode Kruis ondersteunt de bevolking door:
• Het uitdelen van medicijnen en alle andere basis gezondheidszorg materiaal (instrumenten, verbandmiddelen, steriele handschoenen, handdoeken, lakens, zeep etc).
• Het geven van training op het gebied van verschillende ziekten, behandeling van verkrachtingsslachtoffers, supervisie en management.
• Het verzorgen van training en opleiding van artsen en chirurgen met een speciale focus op oorlogswonden en trauma’s.

2) Familiehereniging
Het herenigen van kinderen met hun familie is geen eenvoudige taak. De infrastructuur in Congo is in veel regio’s slecht verzorgd. Telefonie en radioverbindingen zijn schaars. Het Rode Kruis heeft in veel gebieden posten waar mensen, die iemand kwijt zijn of iemand zoeken, zich kunnen melden. Het Rode Kruis roept mensen via de radio op, en verstuurt papieren ’tracing requests’. Een systeem dat over de hele wereld reikt zorgt dat steeds meer kinderen hun ouders terugvinden. Als een kind gevonden is, zorgt het Rode Kruis ervoor dat hij of zij weer teruggebracht wordt naar de ouders, broers of zussen en andere familieleden. Tot die tijd verzorgt het Rode Kruis de kinderen, geeft ze voedsel, kleding en een veilige plek om te blijven.

Wederopbouw en eindelijk weer een toekomst
Mensen herenigen is belangrijk voor de wederopbouw van het land. Verscheurde gemeenschappen moeten bij elkaar gebracht worden om de weg naar een nieuwe toekomst in te kunnen slaan. Constant in onzekerheid leven en mogelijk verlies van dierbaren niet kunnen verwerken, staat vooruitgang in de weg. Je familieleden levend terugvinden is het begin van een nieuwe toekomst.

Lees ook het verslag van Eric Corton

Ster advertentie
Ster advertentie