3FM nieuws

Weer Lowlands in 2021? Festival bewijst dat het kan!

  1. Nieuwschevron right
  2. Weer Lowlands in 2021? Festival bewijst dat het kan!

Eric van Eerdenburg, directeur van Lowlands, vertelde in De Machine, de muziekpodcast van 3voor12 dat hij heel tevreden was met de online versie van het festival: "Maar inmiddels kunnen we de crisis een beetje achter ons laten, uitzoomen en kijken we naar volgend jaar en het komende probleem, want dat probleem is er nog steeds." Daarom heeft hij een onderzoek laten doen en dit zijn de resultaten.

ONDERZOEK DOEN NAAR OPLOSSING

"Wij zijn als cultuursector blijkbaar geen prioriteit voor de RIVM of de overheid. Dat zijn KLM en Schiphol wel. We kunnen niet stil blijven zitten en wachten totdat de overheid zegt dat we weer mogen beginnen. Daarom moeten wij als cultuursector het heft in eigen hand nemen en met resultaten en oplossingen komen."

Daarom heeft Eric met de organisatie van Lowlands een onafhankelijk wetenschappelijk bureau ingeschakeld om de laatste stand van zaken rondom COVID-19 te laten bekijken. Hij hoopt op een beetje perspectief voor de gehele cultuursector.

"We hebben het onafhankelijke onderzoeksbureau Crisislab onder leiding van Ira Helsloot ingeschakeld om een onderzoek te doen naar eventuele mogelijkheden. Ook heeft de TU Delft een onderzoek gedaan. Want er zijn genoeg gebouwen die leegstaan en organisaties die lijden onder de maatregelen van het kabinet", zegt Van Eerdenburg.

Minister-president Mark Rutte was te gast tijdens Lowlands 2019.

EENVANDAAG

In een uitzending van EenVandaag worden de onderzoeksresultaten en de manier waarop deze zijn gevonden besproken. Eén van de conclusies van het onderzoek is: buitenevenementen leiden niet tot een onaanvaardbaar risico voor bezoekers of hun contacten. Simpelweg omdat buiten niet of nauwelijks besmettingen plaatsvinden.

Volgens Van Eerdenburg wordt er met angst geregeerd en zijn er weinig mensen met overzicht tijdens de coronacrisis.

IN DE OCHTENDSHOW

Vanochtend belde 3FM-dj Mark van der Molen met Eric over het onderzoek. "Het is logisch dat er de eerste paar maanden paniek in de tent is. Ik vind dat er nu wel doorgewerkt moet worden hoe we intelligenter met het fenomeen om kunnen gaan", zei Eric in de ochtendshow. Op basis van wetenschappelijk onderzoek willen ze kijken wat er wel te doen is, want anders gaat 'de hele wereld naar de klote' vindt Eric.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie