3FM nieuws

Deze 3 Oscars gaan sowieso naar The Revenant

  1. Nieuwschevron right
  2. Deze 3 Oscars gaan sowieso naar The Revenant

Webredacteur Sanne zag afgelopen week The Revenant en was zwaar onder de indruk. "Die film gaat sowieso drie Oscars winnen", zei ze vol overtuiging. Nou, kom er maar in Sanne: welke Oscars dan en waarom?

De film waarbij je de popcorn laat staan

Afgelopen weekend toog ik met een jas vol snoep richting bios. Maar voor snoepen was geen tijd, of beter gezegd geen zin, want The Revenant is van begin tot eind adembenemend en niet echt eetlustbevorderend. Zeker als Leo wordt aangevallen door een grizzly, leek de zak M&M’s niet eens te bestaan.

1. Leonardo gaat ‘m pakken

Ga dus niet naar deze film voor de lol. En ook niet als je niet van natuur, van bloed, van kou (lees: met kippenvel de film uit), of van Leonardo DiCaprio houdt. Alhoewel dat laatste natuurlijk onmogelijk is. Het wordt verdomme eens tijd dat de beste man de Oscar voor Best Actor in a Leading Role mee naar huis neemt. Weet je wat hij er voor heeft moeten doen? Man! Uit elkaar getrokken worden door een beer, helse kou en weersomstandigheden trotseren, rauwe vis en kadavers vreten, in een dood paard slapen, voor dood achtergelaten worden, je zoon horen sterven terwijl je vrouw ook al dood is.

Man, wat is er dan nog van je over? Nou, niets. En juist daarom kon Leo zo diep gaan. ‘I ain’t afraid to die anymore… I done it already’. En daarom wint hij hem, die trofee der trofeeën. En ook om ál die voorgaande nominaties recht te zetten. Er is niemand beter dan Leo en er is niets dat Leo niet kan. Kijk maar:

2. De natuur wint... en ook de cinematografie

Wow. Wow. En nog eens wow. Je ziet en voelt gewoon hoeveel werk en aandacht er in het camerawerk zit. Het licht (geen kunstlicht!), de close-ups, de shots van oneindig hoge bomen. Onbetaalbaar. Er wordt niet veel gesproken in de film, maar dat hoeft ook niet. Alles spreekt voor zich. Er is geschoten in 4K (lees: hoogste resolutie, ultra HD, ultra alles) waardoor je de natuur haarscherp in beeld ziet en je tegelijkertijd beseft dat wij stervelingen nergens zijn zonder moeder natuur. Haal het dus ook niet in je hoofd om de film te downloaden. Oscar twee is dus voor de cinematografie.

Sluit je ogen, lees dit en doe dan heel even je ogen dicht:

Leonardo bevindt zich in the middle of fucking nowhere op een enorme besneeuwde vlakte, omringd door onwaarschijnlijk hoge bergen. Als een verloren man loopt hij stug door de centimeters hoge sneeuw, in de naam van gerechtigheid. Om te winnen van zijn grootste vijand.

Klopt dit beeld met hoe je het je voorstelde?

3. Beste film

Regisseur Alejandro González Iñárritu stijgt boven zichzelf uit met een verhaal dat treurig is, maar door de schoonheid van de natuur gedragen wordt. Ongerepte bossen, sneeuwstormen, een brute lawine. Je moet het zien, je moet het meemaken. Je wordt er in gezogen en meegesleept (niet door de lawine gelukkig). Ja, ik kan nog wel even doorgaan, maar koop vooral een kaartje. Dus die Oscar voor Beste Film lijkt me ook in the pocket.

28 februari 2016 worden de Oscars uitgereikt. Gaan we dan zien of ik gelijk heb. Of niet. Oh ja, en dit is de trailer:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Door: Sanne Ueffing
Ster advertentie
Ster advertentie