3FM nieuws

Nick doet mee aan het NK Quidditch

  1. Nieuwschevron right
  2. Nick doet mee aan het NK Quidditch

De 26-jarige student Nick van Klaveren werkt doordeweeks aan zijn master geografie, educatie en communicatie maar staat in het weekend op het veld tussen bezemstelen, ringen, beaters en chasers. Aankomende zondag neemt hij deel aan het Nederlands Kampioenschap Quidditch.

Foto: Robbert Bruggeling

Een aantal jaren geleden richtte Nick de Utrechtse Quidditch Vereniging 'Dom Tower Dementors' op, waar hij zowel als speler en als coach actief is. Inmiddels telt Nederland vijf clubs die het aankomende zondag tegen elkaar op gaan nemen tijdens een heus Nederlands Kampioenschap. 3FM-redacteur en Harry Potter-fan Nina sprak Nick over hoe je deze magische sport in godsnaam in real life speelt.

Dom Tower Dementors. Gezellige naam, haha... Was Voldemort al bezet?
"Haha, nee. Ik heb hem bedacht omdat het een traditie is om een alliteratie te maken van je plaatsnaam in combinatie met een wezen uit het Harry Potter-universum."

Dobby had dus ook gekund?
"Ja, dat was ook een optie."

Maar misschien iets minder afschrikwekkend...
"Ik denk het wel."

Goed punt. Hé Nick, jij speelt Quidditch wat wij allemaal kennen als de magische sport Zwerkbal uit de Harry Potter verhalen. Maar jij doet het in real life. Hoe dan?
"Het is een combinatie van rugby, handbal en trefbal. Er zijn vier posities. Je hebt chasers die met een bal proberen te scoren in de hoepels. Daar staat een keeper voor die ze probeert te bewaken. En dan heb je nog beaters die de chasers proberen af te gooien. En je hebt seekers die achter de snitch aan moeten."

Oh ja de snaai/snitch! Hoe werkt dat dan?
"Het is eigenlijk nog steeds een balletje, maar nu een tennisbal in een sok die vastzit aan de snitch runner. Elk team heeft een seeker die moet proberen om die bal te bemachtigen. Dan is de wedstrijd afgelopen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Oké, klinkt logisch. Maar Nick, rondrennen met een stok tussen je benen lijkt me alles behalve fijn. Hoe vaak tijdens een wedstrijd worden de mannen keihard in hun toverstafje geraakt?
"Nooit!"

Niet?
"We leren mensen veilig tackelen en daarbij ligt de focus op dat we mensen niet in hun buikholtes of lager steken. Geloof me, het gaat veel natuurlijker dan je verwacht."

En als je iemand wel vol in zijn zaakje raakt. Wordt je er dan uitgestuurd?
"Quidditch heeft een regelboek uit Amerika (waar de sport al heel groot is) dat bestaat uit meer dan tweehonderd pagina's. Daar zitten hele commissies achter die alle regels hebben opgesteld. Zo heb je tijdens een wedstrijd een team van zeven scheidsrechters."

Zeven scheidsrechters?! Dat is some serious business.
"Klopt! Maar het is ook echt nodig. We spelen drie verschillende sporten door elkaar. Je hebt mensen nodig die erop letten of mensen scoren, of ze worden afgegooid of wanneer de snitch wordt veroverd."

Waarom beginnen mensen met Quidditch?
"De meeste beginnen uit een voorliefde voor het verhaal en zijn nieuwsgierig hoe dat er in het echt aan toe gaat. Maar er zijn ook mensen die gewoon weer eens een nieuwe sport willen proberen. Uiteindelijk blijven de mensen altijd voor de sport."

En jij?
"Ik heb de boeken gelezen en de films gezien, maar vond het vooral heel leuk dat er een eigen aanpassing van een sport werd gemaakt. Ik zou mezelf geen écht hardcore potter-fan noemen."

Kom je wel eens tegenstanders tegen die wel full on Harry-style komen inclusief brilletje en litteken?
"Nee haha! Dat gebeurt echt niet."

Wat is het grootste vooroordeel dat mensen over de sport hebben?
"De eerste reactie is altijd standaard verbazing. Bestaat dat echt? Dan kan het twee kanten op. Het is óf super raar óf super vet. Mensen denken vaak ook dat het meer een soort cosplay is dan een echte sport."

Welke opmerking kan je echt NIET meer aanhoren?
"Ten points for Gryffindor!" Die krijg je in de kroeg nog wel eens naar je hoofd geslingerd. Echt stoppen daarmee haha..."

De sport wordt inmiddels over de hele wereld gespeeld en zeker in Amerika heb je echt professionals. Wie is nou de Viktor Kruml van Quidditch?
"Haha... poeh, er zijn echt heel veel goeie spelers. Ik vind de Belgische Louis Lermytte echt heel goed. Hij is een coach én een geweldige speler."

Aankomende zondag is het NK. Gaan jullie winnen?
"We hebben een goede kans. Afgelopen jaar hebben we ook de competitie van Nederland gewonnen en vorig jaar tijdens de Benelux Cup waren we het hooggeplaatste Nederlandse team. Dus we maken kans, maar het zit heel dicht bij elkaar... Het wordt spannend."

Wat win je eigenlijk?
"De kampioen gaat naar de European Quidditch Cup. Dat is zeg maar onze Champions League waarin de 32 beste clubteams uit Europa het tegen elkaar opnemen."

Nou succes dan maar, Nick! Enne mag ik een keer langskomen voor een proefles? Dan beloof ik dat me zal inhouden met Harry Potter kreten...
"Natuurlijk! We trainen iedere zondagmiddag in Utrecht."

Ook interesse? Check hier de website van de 'Dom Tower Dementors'.

Ster advertentie
Ster advertentie