3FM nieuws

Hoe Halsey en Years & Years taboes doorbreken

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Halsey en Years & Years taboes doorbreken

Ze zijn new kids on the block, maar echt niet bang om zich uit te spreken over belangrijke issues!

De nummers liegen er niet om: zestig procent van de muzikanten krijgt in het leven te maken met psychologische problemen. Niet zo heel gek als je je bedenkt dat de muziekindustrie vooral bestaat uit stress, stress en nog eens stress. De meeste artiesten zijn niet heel open over de gevolgen die ze ondervinden, omdat ze bang zijn dat ze (via social media) een enorme bak kritiek over zich heen krijgen.

Máár er is een nieuwe generatie artiesten opgestaan die niét bang is om hier en daar een taboe te doorbreken. Openheid is volgens hen the way to go, en we geven ze daar geen ongelijk in.

Halsey

De 21-jarige Halsey, of Ashley Frangipane, bracht in 2015 haar debuutalbum Badlands uit. Ze knalde de charts in met de single 'New Americana', die het ook tot 3FM Megahit schopte. Ze laat in vele interviews weten dat de nummers op het album geïnspireerd zijn door haar verleden. Als tiener worstelde ze met depressies en gebruikte ze het schrijven als escape. De nummers werden een veilige haven waarin ze haar mentale situatie kon vertalen in iets creatiefs.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ashleys depressie kwam voort uit een diagnose: er werd geconstateerd dat ze bipolair was. Tijdens haar middelbare schooltijd werd ze gepest. Ashley zocht haar heil in een relatie met een 23-jarige heroïneverslaafde. Deze combinatie werd haar op een gegeven moment te veel. Op haar zeventiende probeerde ze zelfmoord te plegen.

"I was an adolescent, I didn’t know what I was doing. Because I was 17, I was still in a children's ward, which was terrifying. I was in there with 9-year-olds who had tried to kill themselves." - Halsey

Ashley is nu open over haar ervaringen en vertelde aan Billboard hoe haar muzikale carrière haar redding is geweest, ook op slechte dagen:

"I could be having the worst day of my life but as soon as I hear the first few notes of my intro, that all goes away. That's why I cling to it so much, it keeps me from killing myself." - Halsey

Social media is voor Ashley juist een tool om contact te leggen en haar rol als 'voice of a generation' serieus te nemen. Het contact met fans betekent veel voor haar, ze probeert zoveel mogelijk mensen persoonlijk te spreken. En misschien ligt daar ook wel haar kracht. Ze blijft dichtbij de mensen die inspiratie putten uit haar muziek en misschien wel met dezelfde problemen dealen.

Years & Years

Het Britse electronica-trio Years & Years focust zich op het doorbreken van een ander taboe: seksualiteit. Niet dat seks nu zo moeilijk terug te vinden is in muziek, maar de manier waarop het ontvangen wordt... Dat kan beter, vinden ze.

Frontman Olly Alexander (hierboven afgebeeld in het midden) is homoseksueel en steekt dit in de nieuwe video voor 'Desire' niet onder stoelen of banken. Hij zoent zowel met mannen als vrouwen en gaf een uitgebreid statement waarin hij uitlegt waarom hij dit zo graag in beeld wilde brengen.

"It's a difficult road from shame to acceptance and part of making that journey easier is owning and embracing it all. I for one don’t want to see a narrow representation of gender and identity on our screens or in our music. I want diversity. We shouldn’t have to feel scared about putting our sexualities and identities on display in all their beautiful, interlocking, multi-layered, multi-coloured glory." - Olly Alexander

Tijdens zijn tienerjaren worstelde Olly met zijn geaardheid en werd hij gepest, wat leidde tot depressies. De support van zijn fans helpt hem nu om zich uit te spreken over dingen waar hij in gelooft. Hij benadrukt dat het belangrijk is om hulp te zoeken als je mentaal in de knoop zit:

"The first thing you start to think is you're alone and you're crazy. There is a support network out there ... make use of it." - Olly Alexander

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie