3FM nieuws

Honden hebben ook een muzieksmaak, hoor

  1. Nieuwschevron right
  2. Honden hebben ook een muzieksmaak, hoor

Alsof honden nog niet cool genoeg waren, blijken onze favoriete viervoeters ook nog eens een goede muzieksmaak te hebben!

De Schotse dierenbescherming en de Universiteit van Glasgow bundelden hun krachten om de grootste vraag in de geschiedenis van de mensheid te beantwoorden: welke muziek vindt mijn hond leuk?

Dus... heb je een hond als huisdier? Grote kans dat 'ie het lekkerst gaat op soft-rock en reggae.

Het onderzoek

De onderzoekers speelden muziek af voor verschillende honden en bekeken hoe zij daar op reageerden qua gedrag. Als honden muziek horen, gaat hun stresslevel omlaag en gaan ze vaker liggen in plaats van staan. Kortom: ze worden dus gewoon superrelaxed van een fijn liedje op z'n tijd.

De stresslevels gingen het hardst naar beneden als er soft-rock en reggae gespeeld werd, maar deze effecten waren (in mindere mate) ook gewoon te zien bij andere muzieksoorten als pop, klassiek en Motown.

Zijn alle honden hetzelfde?

Oke, muziek heeft dus effect op een hondenbrein. Maar zit er ook nog verschil in, onderling? Yep!

"Er is een grote kans dat honden, net als mensen, hun eigen voorkeuren hebben als het gaat om muziekgenres."

Het zou dus kunnen dat je viervoeter Bob Marley juist totaal niet trekt, maar wél heerlijk gaat liggen als er wat Ariana Grande voorbij komt.

Wat gaan ze hiermee doen?

De onderzoekers willen dit resultaat gebruiken om hondvriendelijke playlists te maken, die ze dan weer op kunnen zetten in kennels. Aardig van ze.

Mocht je er thuis ook nog wat mee willen doen: hier heb je The Best Of Bob Marley, een Soft Rock-playlist en iets wat Dog Music heet. Enjoy!

Ster advertentie
Ster advertentie