3FM nieuws

Documentaire over Bob Marley is een must see

  1. Nieuwschevron right
  2. Documentaire over Bob Marley is een must see

Bob Marley is al 31 jaar dood. De documentaire 'Marley' geeft een sfeervol overzicht van een zeer bijzondere muzikant.

Robert Nesta Marley was een muzikaal en maatschappelijk fenomeen. Op 11 mei 1981 overleed hij op 36-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Regisseur Kevin MacDonald maakte in nauwe samenwerking met de familieleden van Bob Marley een zeer indrukwekkende documentaire. Met prachtige fragmenten uit het privé-archief van de familie.

Documentaire Marley is een must see

Wij van de 3FM-redactie hebben de film al mogen bekijken en we zijn ZWAAR onder de indruk. Als je van muziek houdt, dan is dit een must see.

Bob Marley ambassadeur en vredestichter

De documentaire geeft een goed beeld van wat Bob Marley allemaal voor Jamaica betekend heeft. Zo was hij een perfect ambassadeur: hij heeft zo ongeveer in zijn eentje het land op de wereldkaart gezet met zijn muziek.

Daarnaast en bovenal ontpopte Bob Marley zich in de 36 jaar dat hij leefde als de grote peacekeeper. In Jamaica woedde in de jaren zeventig een felle strijd tussen de regeringspartij en de oppositie. Er werd geschoten in de straten. Marley gaf een verzoeningsconcert en wist beide leiders op het podium te krijgen en elkaar de hand te laten schudden.

Bob Marleys kanker begon met een potje voetbal

Als echte rastafari was het lichaam erg belangrijk voor Bob Marley. Goed en gezond eten en veel sporten. Marley en zijn bandleden waren veelvuldig op straat of op veldjes aan het voetballen. Op enig moment is iemand per ongeluk op zijn teen gaan staan. Er ontstond een wondje dat maar niet over ging. Pas veel later in het ziekenhuis bleek dat het kanker was. Op zijn teen was een zogenaamde melanoom (huidkanker) ontstaan. Na amputatie van zijn teen leek alles achter de rug, maar door gebrek aan medische begeleiding sloeg een jaar later het noodlot alsnog toe: de kanker bleek zich al door het hele lichaam te hebben verspreid. Bizar te bedenken dat een potje voetbal Bob Marley uiteindelijk de das omdeed.

Unieke beelden in docu Marley

De regisseur heeft in samenwerking met de familie van Bob Marley de beschikking gekregen over vele beelden uit het privé archief van de Marley-family. Daarmee heeft regisseur Kevin MacDonald prachtige biografie kunnen maken die een zeer sfeervolle overview geeft van een fenomeen.

De film gaat op 10 mei in première en is te zien in diverse filmtheaters in Nederland.

>> Ook naar deze documentaire? Luister naar Domien met At Work of klik hier
>> Cultura heeft op zijn sterfdag, 11 mei, ook een heel Bob Marley programma samengesteld


Check hier de trailer en kom alvast in de sferen


En nog een trailer (engelstalig)

Ster advertentie
Ster advertentie