3FM nieuws

Coachella 2025 – Festival op krediet?!

foto: app
  1. Nieuwschevron right
  2. Coachella 2025 – Festival op krediet?!

Coachella is niet meer alleen voor de die-hard muziekliefhebbers – het lijkt nu eerder een catwalk voor influencers mét Klarna-account. De tickets zijn zó duur geworden dat steeds meer mensen ze ‘op afbetaling’ scoren. Jep, je leest het goed: festival op krediet. En hoewel daar niets mis mee is, vragen veel muziekliefhebbers zich af: voor wie is dit festival eigenlijk nog bedoeld?

Catwalk voor influencers?

60% van de Coachella bezoekers betaalt hun ticket in termijnen. Coachella was ooit heilig voor muziekliefhebbers, maar tegenwoordig draait het vaker om de outfits dan om de line-up. Terwijl topacts het podium vullen, richt het publiek de camera liever op zichzelf dan op de muziek.

Platforms zoals Klarna maken het te makkelijk om nu te kopen en later te betalen, wat betekent dat mensen in de schulden duiken om erbij te kunnen zijn. Een ticket kost je ruim 600 dollar — exclusief vluchten, glitteroutfits en verblijf. Geen probleem: Buy Now, Cry Later, oftewel ‘koop nu, betaal over 18 termijnen 33,33 dollar per maand’.

En wie blijft er dan achter? Juist, de echte fans, die het zich niet kunnen veroorloven om in de schulden te duiken voor een weekendje zon, glitter en headliners. Het resultaat? Coachella wordt steeds meer een project voor mensen die vooral komen voor de ‘Instagrammable momentjes’ en niet voor de muziek.

Muziekbeleving in termijnen: chill of zorgwekkend?

Dat meer dan de helft van de bezoekers dus kiest voor een betalingsplan, zegt iets over hoe onbetaalbaar dit soort festivals zijn geworden. En misschien ook over hoeveel mensen bereid zijn om schulden te maken voor een ‘ervaring’.

Hier een kleine som om rekening mee te houden:

→ Stel je kiest voor het 18-maandenplan voor Coachella 2025...
→ En je wil ook in 2026 gaan...
→ Dan betaal je dus voor twee edities tegelijk.
→ Conclusie: Je zit tot het einde der tijden tot je knieën in Coachella-krediet.

Voor iedereen – of voor wie het kan betalen?

De meningen lopen grandioos uiteen over dit onderwerp. Aan de ene kant is het fantastisch dat betalingsplannen mensen met minder budget tóch toegang geven tot zulke evenementen. “Persoonlijk vind ik het idee dat een menigte Gaga’s optreden niet ‘verdient’ echt kinderachtig en elitair.” Iedereen moet Lady Gaga kunnen zien, toch?

Daar tegenover is dit ook kapitalisme op z’n lelijkst. Je jaagt mensen met een krappe portemonnee de schulden in voor een weekend escapisme. “Ik heb haar al vier keer gezien en nooit meer dan €100 betaald. Het breekt m’n hart dat ik deze moet missen."

Muziek is emotie — maar ook geld

We leven in een tijd waarin een concertkaartje steeds meer voelt als een luxeproduct. En als afbetalingsplatforms het mogelijk maken om er tóch bij te zijn, wie zijn wij dan om daar keihard over te oordelen? Maar laten we wel kritisch blijven: muziek moet verbindend zijn, geen statussymbool. Dus, hoe jij ook aan je concert of festivalticket komt, geniet volop van het moment, maar bedenk ook altijd of je het je écht kunt veroorloven. Want een festival vol geldstress is toch een andere ervaring.

Ster advertentie
Ster advertentie

Gerelateerd