3FM nieuws

COLUMN: Geef mij maar een cd'tje

  1. Nieuwschevron right
  2. COLUMN: Geef mij maar een cd'tje

Je wordt aan alle kanten om de oren geslagen met streamingservices. Zijn de glory days van de CD nu dan toch écht voorbij? Wat redacteur Ellen betreft niet.

Door: Ellen Hensbergen

Kanye West, ook bekend als Yeezus en The Greatest Living Rockstar On The Planet, kondigde laatst in één van zijn fameuze Twitterspeeches aan dat hij geen CDs meer wil uitbrengen, maar al zijn nieuwe materiaal alleen via streaming beschikbaar wil maken.

Nu vindt Kanye zichzelf nogal een visionair en kan hij volgende week ook zomaar weer het idee hebben om te kappen met streaming en de boel uit te brengen op cassettebandjes, maar ergens snijdt hij wel een interessant punt aan. Zijn de dagen van de cd gewoon écht voorbij nu?

Stream je lekker even mee?

Ik wel, in ieder geval. Met dagelijks 3.5 uur reizen is de offline Spotify-playlist m'n beste vriend en als ik tijdens werkuren me even helemaal af wil sluiten, gaat de koptelefoon op en de streamingdienst aan. Lekker, zo'n pick-and-mix service: het is makkelijk te gebruiken, heeft een gigantisch aanbod en - niet onbelangrijk - het is gratis. Of je koopt het album digitaal en zet 'm dan eindeloos op repeat. Het lijkt de holy grail van muziek luisteren, wat wil een mens nog meer?!

Nou, wat dacht je van een cd?! Je weet wel, zo'n zilveren schijfje in een hoesje met folie eromheen, waaraan je minstens 3 minuten agressief zit te peuteren voordat je 'm los krijgt. Met een boekje waar de lyrics of artyfarty foto's van de artiest in staan. Zo'n tastbaar ding dat je vervolgens in je kast kunt zetten bij de rest van je verzameling.

Dokken

Nu klinkt het alsof ik thuis een kast met zeshonderd CDs heb staan. Is helaas niet zo, ik moet het doen met een bescheiden clubje van 60 à 70 albums die ik zo tof vind dat ze in m'n kast mogen staan. Of je ze nu online bestelt en de volgende dag op je deurmat aantreft of in een platenzaak (ja, ze zijn er nog) door de rekken aan het wroeten bent: een nieuwe muzikale vondst ook echt fysiek thuis hebben staan is fijn.

En ja, dat kost je vaak minimaal €15. Maar als je een artiest of plaat echt tof vindt is het dat bedrag toch wel waard? Desnoods luister je 'm eerst even in Spotify voor je er je zuurverdiende centjes aan uitgeeft. Mijn €15 mogen ze houden als bedankje voor het nachtelijke songwriten, de vele uurtjes zweten in de studio en het samenstellen van een mooie plaat waar ik nog jaren van kan genieten.

To have and to hold

Misschien ben ik gewoon heel erg hebberig aangelegd. Of ik heb een aanleg voor hamstergedrag, wat zich nu manifesteert in het verzamelen van CDs. Who knows. Streaming blijft fantastisch, ik ben fan, maar als het aankomt op artiesten en platen die ik echt heel tof vind... Die wil ik graag extra supporten. Krijgen zij geld, ik een fijn CD'tje. Winwin. Waar geef jíj de voorkeur aan, streaming of CDs? Laat je horen in de comments of via #3FM!

Ster advertentie
Ster advertentie