3FM nieuws
NTR

Een piep in je oren: hoe ontstaat tinnitus?

  1. Nieuwschevron right
  2. Een piep in je oren: hoe ontstaat tinnitus?

Na een avondje stappen, vuurwerk afsteken op oudejaarsdag, of een dag werken op een lawaaierige bouwplaats kan het zomaar zijn dat je vervolgens in bed ligt met een piep in je oren. Maar waar komt die piep eigenlijk door? En wat als hij de volgende dag niet meer weggaat?

Een suizend, piepend of tikkend geluid in je oor, of een combinatie van alle drie: dat noemen we tinnitus. Vaak is het tijdelijk, maar het kan ook zomaar jaren doorgaan, of zelfs voor altijd blijven. Maar waar komt het door? Wat voor effect kan chronisch oorsuizen op je leven hebben? En, misschien wel het belangrijkst, hoe kun je het voorkomen?

In de nieuwe aflevering van NPO Kennis op YouTube legt 3FM-dj Vera Siemons het je allemaal uit. Zelf kampt Vera al jaren met tinnitus, en met haar vele anderen: een op de tien Nederlanders heeft er last van. Het komt door een beschadiging van de trilhaartjes in je oren, die daardoor verminderde of verkeerde signalen afgeven aan je hersenen - en dan krijg je dus die piep.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dat geluid is natuurlijk op zich al vervelend, maar het kan ook een heftige invloed hebben op je mentale gezondheid. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je niet meer goed kunt slapen, of als je stemming erdoor wordt beïnvloed? Een ervaringsdeskundige vertelt in de video hoe zijn sociale leven eronder leed, en dat zelfs zijn relatie erdoor uit is gegaan: "Het was gewoon heel moeilijk toen samen, want ik was gewoon niet een heel leuk persoon. Ik was ontzettend depressief, ik kon gewoon niet gezellig doen."

Het moge duidelijk zijn: je gehoor beschermen is belangrijk. Ook als je nu al tinnitus hebt, want met de juiste bescherming kun je voorkomen dat het erger wordt. In deze aflevering van NPO Kennis zie je hoe je dat doet, met bijvoorbeeld speciale oordoppen en zelfs de instellingen van je telefoon.

Check hier het YouTube-kanaal van NPO Kennis voor meer informatieve video's.

Ster advertentie
Ster advertentie