3FM nieuws

Dankzij AI brengen The Beatles hun allerlaatste nummer ‘Now And Then’ uit

foto: Michael Ochsfoto: Michael Ochs
  1. Nieuwschevron right
  2. Dankzij AI brengen The Beatles hun allerlaatste nummer ‘Now And Then’ uit

Een aftellende klok op de website en mysterieuze projecties op verschillende iconische Beatles-locaties in Liverpool hinten deze week allemaal naar de bekendmaking van een nieuwe single. En inderdaad! Om 15.00 uur vanmiddag deelden The Beatles dat hun allerlaatste nummer ‘Now And Then’ op donderdag 2 november zal worden uitgebracht.

‘Now And Then’

‘Now And Then’ komt oorspronkelijk uit 1978 en is geschreven en ingezongen door John Lennon en ontwikkeld en bewerkt door Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr. Ruim veertig jaar later hebben Paul en Ringo de track afgemaakt met behulp van AI.

"We hadden een opname met de stem van John en piano. Door middel van AI kon hij deze van elkaar scheiden", vertelt McCartney. "Dan zeg je tegen het programma: Dat is de stem, dit is een gitaar. Haal de gitaar weg. Daarna kunnen we het nummer mixen zoals we dat normaal ook doen." De stem van Lennon was na dit proces glashelder te horen. “Het was het dichtst in de buurt dat we hem ooit weer in de kamer zouden hebben, dus het was erg emotioneel voor ons allemaal. Het was alsof John daar was, weet je. Het is ver weg.” zei Starr.

Het is niet de eerste keer dat AI gebruikt wordt in de muziekindustrie. Zo gaf zangeres Grimes bijvoorbeeld eerder dit jaar toestemming om haar stem te gebruiken bij AI-gegenereerde tracks.

Documentaire en nieuwe edities albums

Op 1 november, een dag voor de release van ‘Now And Then’, zal een twaalf minuten durende documentaire gepubliceerd worden op YouTube-kanaal van The Beatles. Hierin wordt over de totstandkoming van het allerlaatse Beatles-nummer verteld, inclusief exclusief beeldmateriaal en commentaar van de bandleden en Lennon’s zoon Sean.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Daarnaast zullen op 10 november nieuwe edities van The Beatles-compilaties 1962-1966 (The Red Album) en 1967-1970 (The Blue Album) verschijnen gemixt in stereo en Dolby Atmos met uitgebreide tracklists.

Ster advertentie
Ster advertentie