3FM nieuws

Blur leidt actie tegen verkoop platenlabel

  1. Nieuwschevron right
  2. Blur leidt actie tegen verkoop platenlabel

Verschillende acts, waaronder Blur, Lily Allen en Radiohead, dreigen met acties vanwege de verkoop van hun label Parlophone.

The Independent meldt dat meerdere Britse muzikanten met acties dreigen, als hun label Parlophone wordt verkocht aan een partij die niet het beste met ze voor heeft. Ze overwegen dan om geen nieuw werk uit te brengen, een soort staking dus.

Overname EMI zonder Parlophone

Parlophone is op dit moment nog onderdeel van de grote platenmaatschappij EMI. Universal Music, ook een grote platenmaatschappij, wil EMI overnemen. Dat mag van de Europese en de Amerikaanse toezichthouders, maar er zitten wel een paar voorwaarden aan. Universal moet onder andere Parlophone afstoten.

Muzikanten zitten vast aan het label

De optie om naar een ander label over te stappen hebben de muzikanten niet, want de meesten hebben een langdurig contract getekend. Dat betekent dat ze zijn overgeleverd aan degene aan wie EMI besluit het label te verkopen. Dave Rowntree, drummer van Blur, tegen The Independent: "Artists are the only people currently being left out of the conversation, which is unfortunate. If the staff at the label are unhappy with the new arrangements they are free to leave, but the artists are not."

Blur en co bundelen krachten

Veel van de muzikanten op het Parlophone label, met Blur als initiatiefnemer, bundelen hun krachten om zo hopelijk invloed te hebben op wie hun label gaat kopen. Ze willen dat het een partij wordt die het beste met hen voor heeft, die niet alleen voor het geld gaat. Een van de middelen die ze inzetten is dus een eventuele staking. Verder proberen ze bij potentiële kopers te lobbyen.

Ster advertentie
Ster advertentie