3FM nieuws

3voor12: vuurwerk van undergroundiconen Terrie Ex en David Fagan

  1. Nieuwschevron right
  2. 3voor12: vuurwerk van undergroundiconen Terrie Ex en David Fagan

3voor12 viert deze hele maand de Nederlandse underground, en wat gebeurt er als je twee generaties uit de compromisloze postpunk bij elkaar brengt? Dan krijg je verbaal vuurwerk. "Instinctief hadden we er een hekel aan als punk dogmatisch werd.”

(Foto: Sjoerd Huismans)

Even voorstellen: The Ex is een groep die al 36 jaar op het scherpst van de snede opereert. Aanvankelijk als bijna dadaïstische punkband, later ook in samenwerkingen met Afrikaanse kunstenaars, jazzmuzikanten én dansers. Niet hoogdravend of intellectualistisch, maar altijd met een speels enthousiasme. Rats on Rafts is een genadeloze postpunkband uit Rotterdam die een paar jaar geleden nog eventjes 3FM Serious Talent was, maar met het tweede album een eigenwijzere weg insloeg. Voor de Maand van de Underground ontmoeten Terrie Ex (61) en David Fagan (27) elkaar.

“Ik vind dat soort definities altijd lastig. Natuurlijk waren we aan het begin onderdeel van een tegencultuur. Een tour die we door Rusland en Oost-Europa deden was letterlijk underground: onder het systeem door. Het waren echt van die opstandige studenten die dat regelden. Ze konden ons alleen uitnodigen als ze óók twee Russische staatsbands uitnodigden. Dat moest. Maar het publiek was natuurlijk helemaal voor ons, voor alle gekkigheid. Toen die Russen gingen spelen alleen maar boegeroep, wat een toestand. Die stonden dan in van die pakken volksdeuntjes te spelen, heel formeel. Kwaad dat ze waren! Wat gasten uit Tsjechoslowakije hadden ons gezien, die hebben we daar later stiekem ontmoet. Het was 1 mei, dus alle politie was naar de hoofdstad. Wij speelden ergens op een boerderij met allemaal hippies. Dát is echte underground.”
- Terrie Hessels (The Ex)

De heren zitten vol met anekdotes, sterke verhalen en interessante gedachtespinsels over de underground, jezelf blijven vernieuwen en de DIY-cultuur. Lees het hele artikel bij 3voor12.

Ster advertentie
Ster advertentie