3FM nieuws

David Bowie (69) overleden

  1. Nieuwschevron right
  2. David Bowie (69) overleden

Het Britse muziekicoon overleed zondag 10 januari aan de gevolgen van kanker. Het trieste nieuws verscheen maandagochtend vroeg op de website van Bowie.

De berichten op de Facebook- en Twitterpagina van Bowie brachten een geruchtenstroom over een hoax op gang, maar zijn publicist bevestigde het nieuws enkele minuten daarna tegen onder andere Sky News en The Hollywood Reporter. Daarna verscheen ook een officieel bericht op zijn website.

Omdat Sander Hoogendoorn zo'n grote fan is van Bowie, besloot Giel hem maandagochtend vroeg te wekken met het nieuws:

Sander belde diezelfde middag met zijn eigen vader, die hem vroeger de muziek van David Bowie heeft voorgeschoteld en ervoor heeft gezorgd dat Sander zo'n liefhebber is geworden van Bowie en zijn muziek. Wat schoot er door het hoofd van Alex, Sanders vader:

Luister de compilatie die ik net op 3FM liet horen nog een keertje terug: David Bowie for absolute beginners...

Geplaatst door Sander Hoogendoorn op maandag 11 januari 2016


R.I.P. David Bowie

David Bowie is na een strijd van 18 maanden overleden aan de gevolgen van kanker, in het bijzijn van zijn familie en vrienden. Er wordt gevraagd om privacy voor de nabestaanden van David. Duncan Jones, Bowies zoon, plaatste de volgende foto als eerbetoon.

Onverwacht

De laatste jaren leidde Bowie een leven buiten de spotlights, waarin er geen nieuw materiaal van hem verscheen. In 2013 was er ineens het album The Next Day, en vorige week vrijdag (8 januari) bracht Bowie op zijn 69e verjaardag zijn laatste album uit, Blackstar. Hierop wist hij, als de kameleon die hij is, zijn stijl wederom te vernieuwen. 'Lazarus' is hiervan de eerste single.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vernieuwend icoon

Bowie stond bekend om zijn vernieuwende visie en excentrieke podiumverschijningen. Na het nieuws van zijn overlijden ging er op social media vrijwel meteen een illustratie rond van Helen Green, die de verschillende persona's en stijlen van Bowie belicht.

Met nummers als 'Space Oddity', 'Fame' en 'Heroes', één van de grootste platen allertijden, laat Bowie een legacy achter die nog veel artiesten zal blijven inspireren. Zo deed Beck in 2013 een prachtige cover van 'Sound And Vision', met support van maar liefst 160 muzikanten. Zeker het bekijken waard!

Press play

Je vindt de klassiekers van David in onderstaande lijst. Benieuwd welke artiesten zich direct hebben laten inspireren door het werk van Bowie? Je vindt ze in deze playlist. In-depth informatie over zijn werk en visie vind je in de special van MetMichiel.

Ster advertentie
Ster advertentie