3FM nieuws

Peter van Blof blogt

  1. Nieuwschevron right
  2. Peter van Blof blogt
De eerste bijdrage van Bløf vanuit het land van de rijzende zon is binnen. Peter, de bassist, is in de pen geklommen.
AARDBEVING


Tokio, 12 augustus 2009

Het is een warme dag in Tokio, zonnig en broeierig. Vandaag komt het grootste deel van het BLØF-gezelschap aan in de stad, maar ik was al eerder in Japan. De afgelopen dagen kwamen er diverse ongeruste mailtjes uit Nederland binnen, vanwege de aardbeving en de tyfoon die Japan hebben getroffen. De tyfoon was in een ander deel van het land, dus daar kon ik iedereen vrij gemakkelijk over geruststellen. Maar de aardbeving was inderdaad wel een merkwaardige gewaarwording.

Wat gesneuvelde vazen

In de vroege ochtend begon de lamp aan het plafond van de hotelkamer (we slapen op de 12de verdieping van het Monterey Ginza Hotel) vervaarlijk heen en weer te zwaaien, en we lagen even flink te schudden. Dat hield ongeveer een halve minuut aan. Toen was alles weer rustig. Behalve wat vazen die her en der sneuvelden richtte de aardbeving weinig schade aan in Tokio. Het epicentrum lag dan ook op ruim 200 kilometer ten zuiden van de stad, in Tokyo Bay, maar de kracht was wel 6,5 op de schaal van Richter en dat wordt hier als krachtig aangeduid.

Voorbode?
De grote vraag die altijd rijst na een dergelijke gebeurtenis is of dit de voorbode is van een veel grotere aardbeving. De deskundigen hier beweerden vanmorgen in de krant van niet, maar de Japanse bevolking laat zich zeker sinds de grote aardbeving bij de stad Kobe in 1995 niet zo gemakelijk meer sussen. Het goeie nieuws voor ons is dat we morgen vertrekken naar het eiland Sado, ten westen van de Japanse kust en dus aan de andere kant van het land. Daar is voor zover ik weet nog nooit een aardbeving geweest.

Inspiratiebron
Hoe dan ook heb ik het voorgevoel dat de aardbeving vroeg of laat een liedje zal opleveren. Voor wie dat alsnog een reden vindt tot ongerustheid: lees morgen maar niet meer dit reisverslag.

>> Lees meer over Bløf in de biografie
>> Wat doet Bløf in Japan?
Ster advertentie
Ster advertentie